Szijjártó tagadja, hogy titokban fogadtunk be menekülteket

A hónapok óta tartó kormányzati propagandával szemben mégis befogadott 1300 menekültet Magyarország – erről a külügyminisztérium helyettes államtitkára beszélt. Altusz Kristóf szerint a menekültek védelmében kellett titokban tartani a döntést. A külügyminiszter ma már cáfolta munkatársa szavait – szerinte nem titokban, hanem a jogszabályoknak megfelelően zajlott a procedúra.

Bár a kormány folyamatosan arról beszél, hogy Magyarország nem fogad be migránsokat, titokban 1300 menekültet telepítettek be Magyarországra. Ezt nyilatkozta a Times of Maltanak Altusz Kristóf, a külügyminisztérium helyettes államtitkára. Szerinte pont a menekültek biztonsága érdekében nem hozták eddig nyilvánosságra a döntést. Altusz megvédte Orbán Viktor azon kijelentését is, amikor a muzulmán menekülteket megszállóknak, inváziós erőknek nevezte.

A muszlim közösségeket megszállóknak nevezni az egy politikai szóhasználat, amit használunk Magyarországon, ami egy kicsit keménynek tűnik a nyugati fülnek, de itt Magyarországon ez nem üt olyan nagyot – mondta Altusz Kristóf.

Pénteken Szijjártó Péter külügyminiszter már cáfolta beosztottjának szavait, szerinte ugyanis nem titokban zajlik a befogadás.

Hírdetés

A genfi jogszabályok alapján menekültnek, oltalmazottnak minősülő személyeknek semmi közük nincsen az Európai Unió kötelező betelepítési kvótája alapján idehozni szándékozott illegális bevándorlókhoz. Tehát a kettőnek semmi köze az ég egy adta világon egymáshoz. A genfi konvenció alapján befogadott menekülteket mi nem titokban fogadjuk be, hanem ez egy folyamatos eljárás, amit minden ország lefolytat gyakorlatilag non-stop, mert ha jön valaki és benyújt egy kérelmet, akkor azt el kell bírálni – közölte Szijjártó.

A Jobbik szóvivője szerint az évszázad átverését hajtotta végre a Fidesz akkor, amikor a migránsok betelepítésének elutasítása mellett mégis beengedett menekülteket az országba.

Orbán Viktor álljon ki a nyilvánosság elé, nézzen az emberek szemébe, és adjon magyarázatot arra, ki ez az 1300 menekült, hogy kerültek ide, kik ők honnan jöttek, miből élnek hol vannak most, jelen pillanatban. ha Orbán Viktor erre a kérdésre nem hajlandó egyenesen és nyíltan válaszolni, akkor beismeri, hogy valóban, ő végrehajtotta a kvótát a nép háta mögött, a népet hátba támadva – reagált Jakab Péter.

Az már korábban kiderült, hogy a kormány számára nem minden menekült egyforma: a Rogán Antalhoz köthető letelepedési kötvények segítségével ugyanis legalább húszezer külföldi állampolgár kapott letelepedési engedélyt Magyarországon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »