Szijjártó Péter üdvözölte a V4 és Közép-Ázsia együttműködését

Szijjártó Péter üdvözölte a V4 és Közép-Ázsia együttműködését

Hidat kell építeni a V4 és Közép-Ázsia között, hogy kölcsönösen előnyös együttműködést folytathasson a két térség a politika, a gazdaság és a biztonság területén – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán külügyminiszteri találkozóján tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a két régió hasonló kihívásokkal néz szembe, elkötelezettek a vallási radikalizmus és a terrorizmus elleni küzdelemben, továbbá az illegális migráció visszaszorítását illetően is hasonló az álláspontjuk. Az embercsempészet és a szervezett bűnözés elleni fellépésről is hasonlóan vélekednek – fűzte hozzá.

A külügyminiszter kiemelte, az együttműködés szempontjából fontos, hogy a közép-ázsiai országokban jelentős nyersanyagtartalékok vannak és a térség az európai energiaellátás diverzifikációja szempontjából is kulcsfontosságú lehet a közeljövőben. Emellett ezekben az országokban jelentős vízenergia-források vannak, de ezeknek csak kis részét hasznosítják – közölte.

Hozzátette a miniszter, hogy Magyarországon, illetve Közép-Európában a vízipari technológiák gazdag tárháza áll rendelkezésre, ezért kölcsönösen előnyös vízipari beruházásokat hajthatnak végre a térségben közép-európai cégek.

A magyar politikus arra is kitért, hogy első alkalommal rendeztek külügyminiszteri találkozót ilyen keretben, és az egyeztetést várhatóan újabb hasonló tanácskozás követi majd.

A magyar V4-es elnökségi program egyik pontja a globális Visegrád, ami azt jelenti, hogy a V4, mint az EU-n belüli legszorosabb és leghatékonyabb szövetség világossá tegye, az uniónak szüksége van külső szövetségesekre és barátokra, hogy a világpolitikában és a világgazdaságban újra elfoglalja az őt megillető helyet – mutatott rá.

A tárcavezető megjegyezte végül, hogy a találkozón a vendégük volt az EU különleges képviselője, aki a közép-ázsiai stratégia kidolgozásáért felelős, aki arról adott tájékoztatást, hogy az unió most modernizálja ilyen irányú stratégiáját.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »