Szijjártó Péter: tisztességtelen vád a túlzott oroszbarátság

Szijjártó Péter: tisztességtelen vád a túlzott oroszbarátság

Tisztességtelen és igazságtalan, hogy az európai közvélemény Magyarországot túlságosan szoros orosz együttműködéssel vádolja – nyilatkozta Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában.

“A helyzet ugyanis az, hogy a nagy nyugat-európai országok együttműködése Oroszországgal irigylésre méltó lehet a mi szempontunkból. Tehát
amíg a felszín fölött nagy szócsatákat vívnak Oroszországgal, és szinte sportot űznek abból, hogy ki tudja jobban bírálni Oroszországgal, addig a felszín alatt eurómilliárdos üzleteket kötnek vele”
– mondta.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: jelenleg az európai történelem legnagyobb energetikai beruházásának előkészítése zajlik nagy nyugati vállalatok és a Gazprom együttműködésében.

Hírdetés

“Az Északi Áramlat gázvezeték második szálának építése nem mást jelent, mint hogy Oroszországból Ukrajna megkerülésével fognak nagy mennyiségű gázt szállítani a vezeték megépülését követően, megduplázva, összesen 110 milliárd köbméternyi éves kapacitásúra növelve a jelenlegi gázszállítási kapacitást Németországba” – világított rá.

Hozzátette: amikor a délkelet-európai és közép-európai országok akarták megépíteni a Déli Áramlatot, hogy Ukrajna megkerülésével is lehessen gázt hozni, akkor az Európai Bizottság és a nagy nyugati országok az európai érdekekkel ellentétes beruházásnak tartották azt.

Az ausztriai télben pórul járt magyarok helyzetével kapcsolatban Szijjártó Péter tisztázta, a magyar államot képviselő követség és annak konzuli részlege felel azért, hogy segítséget nyújtson a bajba jutott magyaroknak.
“Minden magyar állampolgártól, aki külföldre utazik, azt kérjük, hogy szánjon körülbelül két-három percet az életéből arra, hogy konzuli védelemre regisztráljon.
Ez semmi mást nem jelent, mint hogy a külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján megadja az elérhetőségeit, illetve azt, hogy milyen időtartamban és hol fog tartózkodni” – hívta fel a figyelmet; így sokkal gyorsabban tud segíteni a konzuli szolgálat, ha baj történik. “Ilyen esetekben a helyi hatóságoktól szerzett információkat tudjuk közvetíteni a bajba jutottaknak, információkat tudunk adni arról, hogy mikor tudják elhagyni az adott helyszínt.”

Arra is felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy

a regisztráció nem helyettesíti az utasbiztosítást.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »