Szijjártó Péter: Líbia stabilitása szorosan összefügg Európa biztonságával

Líbia külügyminiszterével egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az uniós Külügyi Tanács ülésén. A megbeszélés eredményeiről a tárcavezető a Facebookon számolt be. – Észak-Afrika stabilitásának ügye szorosan összefügg az európai biztonság kérdésével. Líbia sajnos az elmúlt időszakban a migráció zöld folyosója, a migránsok átjáróháza volt – mondta a miniszter, hozzátéve: sok tízezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül úgy, hogy Líbiában nem ellenőrizték őket.

Kiemelte, most van némi remény arra, hogy Líbiában a stabilitás és a béke időszaka kezdődet meg, december 24-én ugyanis választásokat tartanak az országban.

Hírdetés

– Elképesztő, ahogy a jelenlegi líbiai kormány az NGO-k, emberi jogi szervezetek támadása alatt áll. Ezek próbálják gátolni azt a szándékot, hogy a líbiai kormány megvédje a saját határait. Holott ha Líbia nem tudja megvédeni a saját határait, az Európa biztonságára is további veszélyeket fog jelenteni – érvelt Szijjártó Péter. Az EU tevékenységét értékelve elmondta azt is: a V4-ek már 2017 decemberében 35 millió eurót ajánlottak fel arra a célra, hogy a líbiai partiőrség kapacitását erőíteni lehessen. – Ehhez képest csak most érkeznek azok a hajók, amikre 2017 decemberében pénzt adtunk az Európai Unió keretében. Jó lenne, ha Brüsszel a tagállamok politikai zsarolása helyett a biztonsági kérdésekkel foglalkozna.

– Mi azt gondoljuk, hogy az EU-nak igenis segítenie kell a líbiai folyamatokat, és szorgalmazzuk, hogy az EU egy komoly pénzügyi támogatási csomaggal segítse Líbia déli határainak védelmét – zárta Szijjártó Péter.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »