Szijjártó Péter és Ivan Korčok közös sajtótájékoztatója – ÉLŐ

Szijjártó Péter és Ivan Korčok közös sajtótájékoztatója – ÉLŐ

Pénteken Pozsonyba látogatott Ivan Korčok szlovák külügyminiszter, hogy kollégájával, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszterrel egyeztessen. 

A magyar külügyminiszter beszéde kezdetén kiemelte, éppen ideje, hogy a szlovák és magyar külügy végre egy olyan egyeztetésen vegyen részt, amelyen kizárólag e két állam közös ügyeivel foglalkoznak. Bár különböző multilaterális eseményeken gyakran találkoznak, ráadásul földrajzilag is közel van egymáshoz a két ország,

mindez nem jelenti azt, hogy a külön konzultációkra ne lenne szükség 

– fogalmazott Szijjártó.

A szomszédban zajló háború különösen indokolttá teszi az ilyen találkozókat – tette hozzá. A háború súlyos gazdasági kihívásokkal jár, egekben az infláció, az energiaárak és a kamatok is. „Globális méretű gazdasági válság is kialakulhat” – vélekedett a miniszter. 

Hírdetés

Szijjártó szerint ilyen nehéz időkben különösen fontos a stabil és jó partneri viszony. Ez Szlovákia és Magyarország között megvan. A tavalyi évben rekordot döntött a két ország közti kereskedelmi forgalom, amely 2021-ben először elérte a 13 milliárdos összeget.

A magyar külügyminiszter kiemelte, jó úton halad a 2024-ig hat új határátkelési lehetőséget biztosító program, melynek része három új Ipoly-híd megépítése is. A szlovák és amagyar földgázvezeték-rendszert összekötő interkonnektor megépítése a háború óta vált igazán jelentős teljesítménnyé – fogalmazott a miniszter, hiszen az energiaellátás nem filozófiai, hanem fizikai és matematikai kérdés.

Nem veszekedéssel töltöttük az időt!

– zárta mondandóját Szijjártó Péter.

Ivan Korčok azzal kezdte, hogy gratulált Szijjártónak ahhoz, hogy újra őt nevezték ki Magyarország külügyminiszterének.

A szlovák miniszter kiemelte, magyar kollégájához hasonlóan ő is szorgalmazza, hogy a két ország között rendszeressé váljon az egyeztetés, akár havi rendszerességgel egyeztessenek egymással a két ország diplomatái.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »