Szijjártó Péter állami kitüntetést adott át Jared Kushnernek New Yorkban

Szijjártó Péter állami kitüntetést adott át Jared Kushnernek New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átadta a Magyar Érdemrend középkeresztjét Jared Kushnernek, Donald Trump volt amerikai elnök főtanácsadójának csütörtökön New Yorkban a magyar–amerikai kapcsolatok megerősítése és a közel-keleti béke érdekében végzett munkájáért.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető laudációjában hangsúlyozta, hogy napjainkban, a második világháború óta nem látott súlyosságú kihívások közepette, a jelenlegi biztonsági körülmények között megnőtt a jelentősége azon kezdeményezéseknek és személyeknek, akik sikeresen dolgoznak a békéért.

Kiemelte, hogy Közép-Európa és Magyarország több okból is különleges figyelmet szentel a Közel-Keletnek. Egyebek mellett azért, mert a régió biztonsági helyzete meghatározza, befolyásolja a közép-európai térség biztonságát is, illetve azért, mert izraeli állampolgárok tíz- és százezrei rendelkeznek magyar gyökerekkel, s az ő biztonságuk és jólétük rendkívül fontos hazánk számára – mutatott rá.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Donald Trump elnöksége alatt volt valaha a legjobb a kapcsolat Magyarország és az Egyesült Államok között. Márpedig – mint mondta – ez nem magától alakult ki, hanem dolgozni kellett érte, és ebben Jared Kushnernek nagy szerepe volt.

Hírdetés

A közelgő amerikai félidős választások kapcsán pedig leszögezte, hogy mivel a magyar kormány a kölcsönös tiszteletre alapozza a külpolitikáját, így nem akar nagyon belemenni a témába, hogy ne merüljön fel a beavatkozási kísérlet gyanúja, de egyértelműen szurkolnak a Republikánus Pártnak.

Jared Kushner köszönőbeszédében aláhúzta: eleinte azt hitte, hogy Európa sokkal aktívabb partner lesz a közel-keleti béketeremtést célzó erőfeszítések terén, azonban „mindenki csak ugyanazokat a frázisokat hangoztatta, ugyanazzal akart tovább próbálkozni sikertelenül”.

Szavai szerint Szijjártó Péter ezzel szemben partnernek mutatkozott, jó ötletei voltak, hasznos javaslatokat tett, s azt mondta neki, hogy ha változást akarnak elérni, akkor mással kell próbálkozni, mint ami addig nem működött.

„Amikor Európa részéről segítségre volt szükségünk, először mindig Pétert hívtam fel” – fogalmazott.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »