Szijjártó: Németország a legfontosabb partner

Szijjártó: Németország a legfontosabb partner

Magyarország számára Németország a legfontosabb partner politikailag és gazdaságilag is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Berlinben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt.

Szijjártó Péter a német külügyminiszter társaságában tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország sikere nagymértékben meghatározza Magyarország sikerességét.

Sok minden összeköti a magyarokat és a németeket – tette hozzá, és minden magyar nevében kifejezte részvétét „két kiváló német külügyminiszter”, Hans-Dietrich Genscher és Guido Westerwelle halála miatt. A magyar emberek osztoznak a németek fájdalmában – húzta alá.

Magyarország és Németország kapcsolata tovább erősödik, 2015 a „rekordok éve volt”, történelmi csúcsra emelkedett a kétoldalú kereskedelmi forgalom, a magyar export Németország irányába, és ismét Németországból érkezett a legtöbb külföldi beruházás – fejtette ki Szijjártó Péter.

A napi együttműködésen túl Magyarország a kutatás-fejlesztésben és az oktatás továbbfejlesztésében is a német hagyományokra alapoz és a német vállalatokkal folytatott együttműködést tekinti irányadónak, így a magyar gazdaság jövőbeni versenyképességének is a magyar-német együttműködés jelenti az egyik legfontosabb összetevőjét – emelte ki a miniszter.

Hozzátette, hogy Európa versenyképessége mellett Európa biztonsága is kiemelt pontja lesz a megbeszélésnek, és mindkét vetületben fontos az Európai Unió és Oroszország kapcsolata. Ebben a kérdésben Magyarország a „pragmatikus együttműködés újjáépítésének lehetőségét” szeretné felvetni – mondta Szijjártó Péter.

Európa biztonságát illetően Magyarország és Németország egyetért abban, hogy az EU külső határait meg kell védeni – fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy Magyarország „mindig is élen fog járni a schengeni szabályok betartásában”.

Magyarország egyetért azzal a „széles európai konszenzusnak örvendő állásponttal is”, hogy Európa déli, délkeleti szomszédságában kezelni kell a válságokat, és minél szélesebb körű összefogást kell létrehozni Szíria békéjének megteremtéséért. Magyarország azt is vallja, hogy megfelelő módon kell támogatni a Szíria körül elhelyezkedő országokat, mert Európa felelőssége abban áll, hogy a Szíriát és más háborús övezeteket elhagyni kényszerülő emberek minél közelebb tudjanak maradni otthonaikhoz, és minél hamarabb vissza tudjanak térni oda – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Elmondta, hogy Magyarország nagyra értékeli a német diplomácia teljesítményét az Európa déli és délkeleti szomszédságában zajló stabilizációs folyamatokat és az utóbbi időszak legfontosabb multilaterális egyezményeit illetően.

Hozzátette, hogy a megbeszélésen érintik majd a NATO-bővítés témáját, amellyel kapcsolatban Magyarország reméli, hogy az észak-atlanti szövetség fenntartja a „nyitott kapuk politikáját”.

Frank-Walter Steinmeier nyilatkozatában kiemelte, a múlt héten elhunyt Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter rendkívül erősen kötődött Magyarországhoz, és nagyon hálás volt az 1989-es határnyitásért, amelyet az európai szolidaritás bátor példájának tartott. Németország az „európai hétköznapokban néha jelentkező, és a menekültkérdés ügyében kétségtelenül fennálló” nézeteltérések ellenére hálás Magyarországnak a határnyitásért, és soha nem felejti el azt a bátor kiállást, amellyel a magyarok segítették a németeket.

Hozzáfűzte, hogy a két nép kapcsolatának ki kell állnia a belpolitikát vagy a menekültpolitikát érintő „hétköznapi nézeteltéréseket”.

A menekültválság kezeléséről szólva rámutatott, hogy most kezdődik a közös, „összeurópai” megállapodások hatékonyságának vizsgálata, tesztelése, ami éppúgy vonatkozik a szíriai béketeremtésre, a Szíria térségében fekvő országok és Görögország támogatását célzó kezdeményezésekre, mint az EU–Törökország megállapodásra. A Görögországba illegálisan átkelő menekültek Törökországba visszaszállítását, és Törökországban tartózkodó szíriai menekültek legális befogadását célzó programmal kapcsolatban kiemelte, hogy a végrehajtás első napja sem telt még el, így korai lenne mérleget vonni.

Frank-Walter Steinmeier elmondta, hogy magyar kollégájával egyebek mellett az ukrán válságról és az örmény–azeri konfliktus kiújulásáról is tárgyalnak majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »