Szijjártó: nagy mennyiségű Szputnyik vásárlásról írtunk alá szerződést

Szijjártó: nagy mennyiségű Szputnyik vásárlásról írtunk alá szerződést

Három részletben nagy mennyiségű orosz koronavírus-elleni vakcina érkezik Magyarországra, erről alá is írták a szerződést – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter közös péntek reggeli sajtótájékoztatóján.

A héten a magyar szakemberek megvizsgálták az orosz oltóanyagot gyártó helyszínt és a gyógyszerészeti hatóság nemzeti hatáskörben eljárva vészhelyzeti használati engedélyt adott az orosz oltóanyagnak, Szputnyiknak – mondta Szijjártó Péter.

Az elmúlt időszakban eredményes együttműködést folytattunk a vakcinával kapcsolatban – méltatta a külügyminiszter az orosz felet. „Magyarország nemzeti érdeke, hogy a világjárvány körülményei közepette, az oltás felgyorsítása érdekében újabb biztonságos és hatásos oltóanyagot biztosítson” – hangsúlyozta.

Hírdetés

– Pénteken megállapodást kötöttünk, Magyarország három ütemben tud nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolni Oroszországból. Éjjel megtárgyaltuk a szerződést, aláírtuk, és most már az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap is. A szerződés részleteiről és a szállítási időpontokról a mai napon a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk – mondta a külügyminiszter.

Hozzátette: az oltás felgyorsítása Magyarországon életeket ment meg és lehetőséget ad arra, hogy a korlátozásokat előbb feloldjuk.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter szerint, hogy az orosz és a magyar szakemberek is nagyon szorgosan dolgoztak, és a magyarok megismerkedtek a klinikai vizsgálatok eredményeivel, a vakcinagyártó üzemekkel is, és „a mai napon újabb távlatok nyílnak az együttműködésben” a két ország között.

(Magyar Hang)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »