Szijjártó most Olaszországnak szólt be

Az IlSole24Ore című olasz gazdasági napilap interjút készített Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, aki az MTI szemléje szerint ennek első felében felmondta a szokásos kormányzati paneleket a migrációs válságról. Nevezetesen: Magyarország megvédi az Európai Unió határait, sok migráns csak azért kelt útra, mert egyes európai vezetek kvázi meghívták őket, a harmadik világbeli országoknak pedig helyben kellene humanitárius segítséget nyújtani.

Jóval érdekesebben reagált viszont arra, amikor Matteo Renzi olasz miniszterelnök korábbi, Magyarországnak címzett bírálatáról kérdezték. Az olasz kormányfő akkor úgy fogalmazott, hogy Magyarország perselynek tekinti az EU-kasszába milliárdokat befizető Olaszországot. Szijjártó Péter erre elmondta, hogy ugyan elfogadja, hogy lehetnek nézeteltérések országaik között, de kijár a tisztelet a magyaroknak. Ha megtámadnak, válaszolunk: meg kell védenünk országunkat – reagálta.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy kész kiszámolni, az európai források mekkora része tért vissza a német és olasz vállalkozásokhoz Magyarországról.

Senki nem ajándékozott nekünk semmit, az európai források nem humanitárius engedmények, a tagállamokkal kötött szerződés részei

– mondta. Hozzátette, hogy Magyarországnak senkivel szemben sincsen adóssága.

Szijjártó Péter elmondta az olasz gazdasági napilapnak, hogy 2010 óta 600 ezer munkahelyet teremtettek Magyarországon, a munkanélküliség 4,8 százalékra csökkent, és az egész kelet-közép-európai térség gazdaságilag vonzóvá vált. Elismerte, hogy Németországgal vannak nézeteltérések a migrációról, de ez nem befolyásolja a kétoldalú üzleti kapcsolatokat. Oroszországgal a magyar kormány pragmatikus és átlátható együttműködést folytat, Donald Trump megválasztásával pedig az Egyesült Államokkal való kapcsolat javulni fog – tette hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »