Szijjártó: Meglátjuk, sikerül-e közelíteni a magyar és szlovák álláspontot a kettős állampolgárság kérdésében

A kettős állampolgárságot tiltó szlovák törvény az egyik megoldatlan, érzékeny kérdés Szlovákia és Magyarország között, meglátjuk, tudjuk-e közelíteni a két ország álláspontját – jelentette ki Szijjártó Péter a Pravda szlovák baloldali napilapnak adott interjújában, ahol többek között a magyar-szlovák kapcsolatokról és Maroš Šefčovič (Smer) uniós bizottsági alelnök csúcsjelölti támogatását érintő kérdésekre is válaszolt.

mondta Szijjártó Péter arra  kérdésre reagálva, amit az interjút készítő riporter úgy tette fel, hogy „van egy csontváz a szekrényben, mégpedig a magyar állampolgársági törvény, és a szlovák ’ellentörvény’, miért nem foglalkoznak ezzel a két ország politikusai?”.

Nem hasonlítható össze az ukrán problémával

A riporter megpróbált párhuzamot vonni a magyar-ukrán egymásnak feszüléssel a magyar-szlovák kapcsolatokkal ezen a téren (mindkét ország viszonyát a kettős állampolgárság kérdése terheli). Szijjártó azonban elmondta, hogy Ukrajna esetében a viszony romlásáért nem Magyarország a felelős, és hogy a magyarok kapcsán kialakult politikai hisztéria a közelgő ukrán elnökválasztási kampány része.

Hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan a 21. században, hogy egy szélsőséges ukrán honlap „tisztítótűz” néven nyilvánosan listázza a kárpátaljai magyar kettős állampolgárokat, a gyűlöletkampány célpontjaivá téve őket.

Arra a kérdésre, hogy – a riporter megfogalmazásában – másik, magyar-szlovák kapcsolatokat terhelő téma, az autonómia, vagy újabb nevén, a regionális önkormányzatiság miatt a történelmileg legjobbnak nevezett viszony esetleg hosszút távon nem tartható fenn, Szijjártó úgy válaszolt:

Hírdetés

Bizalomépítés a vitás ügyek rendezésének reménye érdekében

A magyar diplomácia vezetője szerint a magyar kormány olyan kapcsolatépítést követ, ahol a lezáratlan, érzékeny kérdésekkel párhuzamosan más ügyekben is keresi az együttműködést, például energiapolitika, határmenti együttműködés, infrastruktúrafejlesztés (ezek mind magyar-szlovák projektek), amelyek segítenek új, magasabb szintre emelni a kölcsönös bizalmat.

Az interjú elején megkérdezték Szijjártótól, hogy Magyarország támogatja-e Maroš Šefčovič uniós bizottsági alelnököt a csúcsjelölti tisztségben. Šefčovič az európai szocialisták frakciójának egyik csúcsjelöltje, aki így esélyes az Európai Bizottság elnöki posztjára. A másik jelölt, Frans Timmemrmans, az Európai Bizottság második embere.

Szijjártó udvariasan kitért a válasz elől azzal, hogy Šefčovičnak először el kell nyernie a jelölést saját pártján, az Európai Szocialisták (PES) EP-pártcsaládon belül, utána pedig a választásokon dől el, ki mennyi szavazatot tud megszerezni. De ez még időben messze van.

A teljes interjú angol nyelven, szlovákul feliratozva a Pravda honlapján érhető el, ide kattintva.

Körkép.sk

Nyitókép: hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »