Szijjártó: Másként kell elosztani a hárommilliárd eurót is

Szijjártó: Másként kell elosztani a hárommilliárd eurót is

Az Európai Uniónak már nem kell átfogó megállapodást kötnie Törökországgal menekültügyben, mondta el a Hír TV-nek Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozása előtt.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint új helyzet állt elő azáltal, hogy a balkáni országok már megvédik a határaikat. Emiatt újra kell gondolni a Törökországnak szánt hárommilliárd euró sorsát is: ezt az összeget inkább a balkáni országok és Görögország között kellene szétosztani. A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint elsősorban Törökországban, Jordániában, Libanonban és a kurd régióban kellene segíteni a menekülteken, nem pedig Európában.

„Mivel alapvetően megváltoztak a körülmények azáltal, hogy a nyugat-balkáni országok megvédik a határaikat, ezért nincsen szükség jelenleg egy átfogó, nagy, általános megállapodás megkötésére Törökországgal. Másként kell elosztani a hárommilliárd eurót is. És továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk az áttelepítésről és az abból fakadó kötelező elosztásról, illetve letelepítésről szóló gondolatot” – mondta Szijjártó Péter.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »