Szijjártó: Magyarország fontos erõforrásnak látja a területén élõ román közösséget

Szijjártó: Magyarország fontos erõforrásnak látja a területén élõ román közösséget

Szijjártó Péter szerint mind Románia, mind Magyarország számára hasznos lenne, ha a két ország szorosabbra fűzné kapcsolatait, és ez által Közép-Európa is erősebbé válna. A magyar külgazdasági és külügyminiszter Aradon beszélt erről a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott hétfő reggeli sajtótájékoztatón.

FotĂł: MTI/KKM/Mitko SztojcsevFotĂł: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Szijjártó Péter úgy vélte: az erdélyi magyarság felé gyakorolt pozitív gesztusok erősíthetnék a két ország kapcsolatait és szerepüket Közép-Európában. Elmondta: Magyarország fontos erőforrásnak látja a területén élő román közösséget, és folyamatosan intézkedéseket hoz megerősítésére.

„Ezt vĂĄrnĂĄnk el a romĂĄn politikai vezetĂŠsĂŠtől is az erdĂŠlyi magyar nemzeti kĂśzĂśssĂŠg vonatkozĂĄsĂĄban” – tette hozzĂĄ.

Kijelentette: a magyar fél szeretné, ha az elmúlt időszakban komoly feszültséget jelentő úzvölgyi katonatemető ügyében a magyar oldalról kezdeményezett szakmai tárgyalásokat nem gátolná és nem késleltetné a román kormány, és megfelelő partnert delegálna ezekhez.

„Főleg azt vĂĄrjuk el a romĂĄn kormĂĄnytĂłl, hogy akadĂĄlyozzĂĄk meg a tovĂĄbbi provokĂĄciĂłkat” – utalt a romĂĄn nacionalista szervezetek ĂĄltal oktĂłber 25-re meghirdetett ĂşzvĂślgyi megemlĂŠkezĂŠsre.

Hozzátette: komoly előrelépést jelentene a kétoldalú kapcsolatokban, ha mind a kommunista román hatalom által államosított magyar vagyon visszaszolgáltatása, mind pedig a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karának a létrehozása a romániai törvényeknek megfelelően rendeződne.

Hírdetés

Szijjártó Péter nagy sikernek tekintette az erdélyi gazdaságfejlesztési program harmadik ütemét, amely során Székelyföldről 5291 pályázatot nyújtottak be és összesen 21,5 milliárd forintnyi fejlesztési igényt fogalmaztak meg.

„A sikerre valĂł tekintettel abban ĂĄllapodtunk meg Kelemen Hunorral, hogy a program kĂśvetkező fĂĄzisĂĄt a Partiumra fogjuk kiĂ­rni novemberben. Addigra elkĂŠszĂźl a gazdasĂĄgfejlesztĂŠsi koncepciĂł, ami vilĂĄgossĂĄ fogja tenni, hogy milyen szakterĂźleteken kerĂźl sor a pĂĄlyĂĄzatok kiĂ­rĂĄsĂĄra” – jelentette ki a miniszter.

A miniszter hozzátette: most lenne nagy szükség a még hatékonyabb, még szorosabb román-magyar együttműködésre, hiszen Közép-Európa szerepe egyre jelentősebb Európában, és mindkét ország profitálna ebből.

Újságírói kérdésre azt is megjegyezte: ha Magyarországnak sikerült Szerbiával történelmi baráti viszonyt kialakítania, és ha sikerült Szlovákiával normalizálni a kapcsolatait, akkor sikerülnie kellene Romániával is.

A miniszter nem kívánta kommentálni, hogy román európai parlamenti képviselők a Magyarországnak szánt és Romániának szánt európai biztosi portfólió elcserélését kezdeményezték. Megjegyezte viszont, hogy felháborítónak, és az európai demokrácia megcsúfolásának tartja a román és a magyar biztosjelölt elutasítását politikai alapon.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elmondta: Szijjártó Péter minden romániai látogatását igyekeznek kihasználni arra, hogy áttekintsék a romániai magyar közösség helyzetét. A politikus szerint az erdélyi magyarság számára nem változnak lényegesen a következő évek kihívásai.

„Mi is jobb orszĂĄgot akarunk, olyant, ahol tisztelik a kĂśzĂśssĂŠgĂźnket, a nyelvĂźnket, a kultĂşrĂĄnkat, mi is tiszteletet adunk a tĂśbbsĂŠgnek, ĂŠs kĂśzĂśsen prĂłbĂĄlunk jĂśvőt ĂŠpĂ­teni” – fogalmazott Kelemen Hunor. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »