Szijjártó letiltotta a magyar diplomatákat a román ünnepségekről

A román állam december 1-jén ünnepli, hogy 1918-ban a gyulafehérvári nemzetgyűlésen a magyarországi románok képviselői döntöttek arról, hogy Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros a Román Királysághoz csatlakozzon. Minden évben vannak megemlékezések, de idén egyiken sem vehetnek részt magyar diplomaták és külügyi képviselők, írja a hvg.hu.

Szijjártó Péter külügyminiszter ugyanis kijelentette: magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december elsején.

A portál azután kereste meg a külügyminisztert, hogy több magyar külképviselettől is úgy értesült, a külügyi tárca utasította az alkalmazottakat és diplomatákat, hogy tilos részt venniük a megemlékezéseken, fogadásokon, rendezvényeken, amelyeket a különböző román nagykövetségek rendeznek december 1-én.

A román nagykövetség budapesti fogadásán emiatt egyetlen egy magyar diplomata sem volt jelen a hvg értesülései szerint. Pedig a lap szerint a román nagykövet, Marius Lazurca próbált udvarias és előzékeny lenni a magyarokkal. Az estet a magyar és a román himnusz eljátszásával nyitották meg, Lazurca angolul mondta el beszédét, melyben éppen arról beszélt, hogy kereken húsz éve írta alá Magyarország és Románia a kétoldalú alapszerződést, majd azt ecsetelte, miként lépett előbbre a két ország azóta főként gazdasági együttműködésben, miként lett Románia második legnagyobb exportpartnere – írja a lap.

Nagy-Romániáról, Erdélyről, szó sem esett. Helyette viszont szó volt a határ menti együttműködésekről, autópálya összeköttetésekről. Egy kisebb hangversenyen pedig egy román hegedűművész Bartók, Bach és Enescu műveket játszott.

A hvg levélben érdeklődött Szijjártó Péternél, aki közölte, hogy valóban kiadott egy ilyen utasítást. A döntéséről kétszer is tájékoztatta a parlamenti képviselőket: egyszer a Nemzeti Összetartozás Bizottság ülésén, egyszer pedig a Külügyi Bizottság és a Gazdasági Bizottság összevont ülésén.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »