Szijjártó: Indonézia fontos gazdasági és politikai partnerünk

Szijjártó: Indonézia fontos gazdasági és politikai partnerünk

IndonĂŠzia fontos gazdasĂĄgi ĂŠs politikai partnere MagyarorszĂĄgnak, hiszen abban a dĂŠlkelet-ĂĄzsiai tĂŠrsĂŠgben helyezkedik el, amelyik ma a vilĂĄggazdasĂĄg legdinamikusabban nĂśvekvő rĂŠgiĂłja – mondta SzijjĂĄrtĂł PĂŠter kĂźlgazdasĂĄgi ĂŠs kĂźlĂźgyminiszter kedden Budapesten, miutĂĄn indonĂŠz kollĂŠgĂĄjĂĄval, Retno Marsudival egyeztetett.

Hírdetés

Retno Marsudi indonéz külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalásukat követően sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. szeptember 17-én. MTI/Máthé Zoltán

A tĂĄrcavezető kiemelte: egyetĂŠrtenek abban, hogy a nemzetkĂśzi politikai ĂŠletet meg kell tisztĂ­tani a kettős mĂŠrcĂŠtől, az olyan egyoldalĂş vĂŠlemĂŠnyek elharapĂłzĂĄsĂĄtĂłl, amelyek figyelmen kĂ­vĂźl hagyjĂĄk a nemzeti sajĂĄtossĂĄgokat. Nem helyes, ha nagy nemzetkĂśzi szervezetek felelőtlenĂźl alkotnak Ă­tĂŠletet egyes orszĂĄgokrĂłl, ezĂŠrt a kĂślcsĂśnĂśs tisztelet alkalmazĂĄsa ĂŠrdekĂŠben kell fellĂŠpni a nemzetkĂśzi kapcsolatokban is – vĂŠlekedett.
   
Kifejtette: az egĂŠsz vilĂĄg keresi az egyĂźttmĹąkĂśdĂŠs lehetősĂŠgeit DĂŠlkelet-ÁzsiĂĄval, amely gazdasĂĄgilag hasznos, sok kereskedelmi ĂŠs befektetĂŠsi lehetősĂŠget kĂ­nĂĄlĂł rĂŠgiĂł. Amikor MagyarorszĂĄg a keleti nyitĂĄs stratĂŠgiĂĄjĂĄt elkezdte, az egyik legfontosabb cĂŠl az volt, hogy a magas technolĂłgiai szĂ­nvonalon dolgozĂł tĂĄvol-keleti cĂŠgek ĂŠrdeklődĂŠsĂŠt felkeltsĂŠk a magyarorszĂĄgi beruhĂĄzĂĄsi lehetősĂŠgek irĂĄnt, valamint segĂ­tsĂŠk a magyar termĂŠkek exportpiacra jutĂĄsĂĄt a tĂŠrsĂŠgben – magyarĂĄzta.
   
KitĂŠrt arra: IndonĂŠzia jelentősĂŠgĂŠt 2019-2020-ban megnĂśveli, hogy az ENSZ BiztonsĂĄgi TanĂĄcsĂĄnak tagja, Ă­gy rĂŠszt vesz a globĂĄlis stratĂŠgiai ĂŠs biztonsĂĄgi dĂśntĂŠsek meghozatalĂĄban, ami ebben a sorsdĂśntő időszakban komoly felelőssĂŠget jelent. MagyarorszĂĄg tĂĄmogatta IndonĂŠzia jelĂślĂŠsĂŠt a posztra, mert osztja az ĂĄzsiai orszĂĄg elkĂśtelezettsĂŠgĂŠt a nemzetkĂśzi terrorizmus ĂŠs a szĂŠlsősĂŠgek elleni kĂźzdelemben – emlĂŠkeztetett.
   
SzijjĂĄrtĂł PĂŠter a gazdasĂĄgi egyĂźttmĹąkĂśdĂŠsről elmondta: jelentős megĂĄllapodĂĄsokat kĂśtĂśttek az elmĂşlt időben alapvetően a vĂ­zgazdĂĄlkodĂĄs ĂŠs az energiaellĂĄtĂĄs terĂźletĂŠn. Az Eximbank 218 milliĂł dollĂĄros hitelt adott egy projekthez, amelynek keretĂŠben a GE rĂŠszt vesz az indonĂŠz energetikai rendszerek modernizĂĄlĂĄsĂĄban, tovĂĄbbĂĄ egy kĂśtĂśttsegĂŠly-hitelprogram keretĂŠben 36 milliĂł dollĂĄrbĂłl magyar vĂ­zgazdĂĄlkodĂĄsi cĂŠgek vĂ­ztisztĂ­tĂł mĹąveket ĂŠpĂ­tenek IndonĂŠziĂĄban – sorolta. HozzĂĄtette: tĂśbb magyar vĂĄllalat folytat tĂĄrgyalĂĄsokat rĂŠszvĂŠtelről elektronikai ĂŠs informatikai fejlesztĂŠsekben, ehhez az Eximbank 460 milliĂł dollĂĄros hitelkeretet biztosĂ­t.
   
A külügyminiszter elítélte a kereskedelmi vitákat, és azt mondta: Magyarország érdeke, hogy ezeket mielőbb rendezzék.
   
Megjegyezte: megállapodtak, hogy 50-ről 100-ra emelik az indonéz hallgatóknak felajánlott ösztöndíjas helyek számát magyarországi tanulmányokhoz.
   
Retno Marsudi a gazdasági kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozta, és azt mondta, országa érdekelt a gazdasági együttműködés bővítésében Magyarországgal. A gazdasági kapcsolatépítés egyik prioritásának a vízgazdálkodást nevezte, és azt is közölte, hogy az indonéz cégek érdeklődnek a magyarországi befektetési lehetőségek iránt.
   
Az indonéz külügyminiszter arról is beszélt, hogy jövőre ünneplik a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 65. évfordulóját.
   
SzijjĂĄrtĂł PĂŠter kĂŠrdĂŠsre azt is elmondta, vilĂĄgos vĂĄlasztĂłvonal van EurĂłpĂĄban ĂŠs MagyarorszĂĄgon a politikai pĂĄrtok kĂśzĂśtt, ĂŠs ez a migrĂĄciĂłhoz valĂł hozzĂĄĂĄllĂĄsban lĂĄthatĂł. A magyar vĂĄlasztĂłpolgĂĄrok tudjĂĄk, hogy a kormĂĄnyzĂł pĂĄrtok migrĂĄciĂłellenesek, megvĂŠdik MagyarorszĂĄg hatĂĄrait, ĂŠs “fenn akarjĂĄk tartani a jogunkat, hogy mi dĂśntsĂźk el, kit engedĂźnk be az orszĂĄgba ĂŠs kivel akarunk egyĂźtt ĂŠlni” – mutatott rĂĄ. HozzĂĄtette: ezzel szemben az ellenzĂŠki pĂĄrtok tĂĄmogatjĂĄk a migrĂĄciĂłt.
   
Kijelentette: a vĂĄlasztĂłpolgĂĄrok előtt vilĂĄgos vĂĄlasztĂĄsi lehetősĂŠg ĂĄll. Az elmĂşlt vĂĄlasztĂĄsokon mĂĄr elmondtĂĄk, melyik ĂĄllĂĄspontot tĂĄmogatjĂĄk, ĂŠs hĂĄrom hĂŠten belĂźl lehetősĂŠgĂźk nyĂ­lik, hogy ismĂŠt elmondjĂĄk – kĂśzĂślte.
   
A miniszterek a sajtótájékoztató előtt egyetértési szándéknyilatkozatot írtak alá a szakképzési együttműködésről az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az indonéz oktatási és kulturális minisztérium között.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »