Szijjártó: folytatjuk a szoros együttműködést Ausztriával

Ausztria és Magyarország továbbra is barátként számít egymásra, szoros együttműködés lesz köztük az elkövetkezendő időszakban is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben, miután találkozott osztrák kollégájával, Michael Linharttal.

Linhart ugyan új külügyminisztere hazájának, de "régi jó barát, hosszú évek óta dolgozunk együtt", hiszen különböző pozíciókat töltött már be az osztrák külügyminisztériumban – hangoztatta Szijjártó Péter.

Szavai szerint a megbeszélésen világossá tették, hogy továbbra is barátként számít egymásra a két ország, és marad köztük a szoros együttműködés. Emlékeztetett arra, hogy Ausztria a harmadik legjelentősebb beruházó, második legjelentősebb kereskedelmi partner Magyarország szempontjából. Hozzátette: Magyarországhoz hasonlóan az osztrák gazdaság is újra elérte a válság előtti teljesítményét, ami jó hír, így a két ország gazdasága segíteni tud egymásnak, hogy minél eredményesebb legyen a következő hónapokban és években.

Hírdetés

Szijjártó Péter kijelentette azt is, hogy a térséget leginkább feszítő kérdésekben "abszolút egyetértés van köztünk: a migráció tekintetében szigorú álláspontot képviselünk mind a ketten, egyetértünk abban, hogy elsősorban a határokat kell megvédeni, és be kell fejezni a migránsokat meghívó európai politikát".

Egyetértenek abban is, hogy a nyugat-balkáni térséget minél előbb fel kell venni az Európai Unióba – hangoztatta a magyar miniszter. "Ha nem tudjuk minél előbb integrálni a Nyugat-Balkánt, akkor vagy más fogja integrálni, vagy instabil lesz az egész térség, és az itt, a szomszédságunkban nem lenne jó" – fogalmazott.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »