Szijjártó és Borc a magyar-román stratégiai partnerségről tárgyalt

Szijjártó és Borc a magyar-román stratégiai partnerségről tárgyalt

A kínai és a közép-kelet-európai kereskedelmi miniszterek találkozója alkalmával Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt Costin Borc román gazdasági miniszterrel, és megerősítették, hogy Magyarország és Románia stratégiai partnerként tekint egymásra.

Szijjártó Péternek a tárca által az MTI-hez szerdán eljutatott közleményében kifejtették: a kínai Ningbóban megrendezett tanácskozáson a magyar és a román miniszter arról beszélt, hogy a két kormány a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdasági kapcsolatok bővülésének üteme fennmaradjon. Szijjártó Péter elmondta: tavaly Románia már Magyarország második legnagyobb exportpiaca volt Németország után, a magyar-román kereskedelmi forgalom pedig meghaladta a 7,3 milliárd eurót.

A magyar és román vállalatok közötti kapcsolatok további fejlesztése érdekében az Eximbank 370 millió eurós hitelkeretet nyitott, a Mol, a Richter, az MVM és a Wizzair pedig folyamatosan növelik jelenlétüket a román piacon. Sikerült előrelépést elérni Magyarország energiabiztonsága szempontjából is: Románia két éven belül végrehajtja a szükséges beruházásokat, hogy Magyarország Romániától is tudjon gázt vásárolni.

Jelenleg tíz olyan útkapcsolat van Magyarország és Románia között, amelyeket határátkelők hiányában nem lehet használni, ezért most megállapodás született arról, hogy a fejlesztések ütemezetten megindulnak a kishatárfogalom megindítása érdekében – áll a közleményben.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »