Szijjártó barátja váratlanul Iránba látogatott

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (akit a török puccskísérlet után nevezett barátjának Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter) váratlan látogatást tett Teheránban, ahol az iráni vezetéssel tárgyalt a szíriai konfliktusról – jelentette be pénteken a török külügyminisztérium szóvivője.

A csütörtöki – előre be nem jelentett – látogatást az erről tudósító hírügynökségek azért tartják figyelemre méltónak, mert a két ország között alapvető ellentétek feszülnek ebben a témában. Az Anadolu török állami hírügynökség szerint a pénteken már Újdelhiben hivatalos látogatáson tartózkodó Cavusoglu nyilatkozatában rendkívül hasznosnak nevezte teheráni tárgyalásait. Mint érzékeltette, a szíriai konfliktussal kapcsolatos ellentétek dacára Ankara és Teherán szorosabb együttműködésben állapodott meg. A miniszter szerint Ankara kész az együttműködésre Iránnal, amennyiben Szíria területi egysége fennmarad.

„Fokozni kell erőfeszítéseinket!” – jelentette ki Cavusoglu. Ellenkező esetben szerinte idővel a szíriai konfliktus elmélyülhet és megoldhatatlanná válhat. A török miniszter – mint mondta – ebből a meggondolásból látogatott csütörtökön Teheránba, mielőtt tovább utazott volna Újdelhibe. Cavusoglu rámutatott: Irán és Oroszország jelentős szerepet játszik a térségben, fontos lenne azonban az építő jellegű szerepvállalás is, máskülönben a harcok folytatódni fognak Szíriában.

A török és az iráni külügyminiszter a múlt héten is tanácskozott Ankarában. Akkor már jelezték együttműködési szándékukat annak érdekében, hogy sikerüljön tartósan rendezni a szíriai konfliktust.

Oroszország és Irán is támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét, míg Törökország tagja az Egyesült Államok vezette terrorellenes katonai szövetségnek. Ankara Aszad távozását akarja elérni, és attól tart, hogy az észak-szíriai kurdok saját államot hozhatnak létre. Washington ugyanakkor támogatja a szíriai kurdokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szembeni küzdelmükben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »