Szijjártó: azonnal bővíteni kellene az Európai Uniót

Szijjártó: azonnal bővíteni kellene az Európai Uniót

Azonnal bővíteni kellene az Európai Uniót, a visegrádi országokat (V4) aggasztja az Európai Bizottság álláspontja, amely szerint a következő öt évben nem lesz bővítés – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Varsóban.

A V4-ek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) aggódnak a Nyugat-Európából érkező hírek miatt – mondta el Szijjártó Péter, utalva Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság (EB) elnökének korábbi kijelentésére, miszerint a következő öt évben nem lesz bővítés az Európai Unióban.

A visegrádi országok ezzel nem értenek egyet – hangsúlyozta a miniszter. “Nem a következő öt éven belül, hanem azonnal bővíteni kellene az EU-t” – hangsúlyozta, hozzátéve: az EU megerősödéséhez vezető egyik legfontosabb eszköz éppen a bővítés. Az integrációs folyamat lassítása biztonsági és gazdasági kockázatot jelent. Magyarország három konkrét javaslatot tesz az integráció felgyorsítására – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Magyarország három konkrét javaslatot tett az uniós bővítési folyamat felgyorsítására

Magyarország kedden Varsóban három konkrét javaslatot tett az európai uniós bővítési folyamat felgyorsítására – jelentette be Szijjártó Péter.

A visegrádi négyeknek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) az eddigieknél is aktívabbaknak kell lenniük az Európai Unió bővítésének felgyorsításában – hangoztatta Szijjártó Péter az új kezdeményezéseket indokolva.

Az első javaslat az, hogy Szerbiával az EU még az idén megnyisson három fejezetet a csatlakozási tárgyalásokon, mégpedig a közbeszerzésről, az oktatásról és a kutatás-fejlesztésről szólókat. A másik javaslat az, hogy Albánia esetében “ne toljuk el a csatlakozási tárgyalások megkezdését az Európai Bizottság következő jelentéséig, vagyis 2018-ig”, hanem azonnal kezdődjenek el, “amint Albánia erre készen áll”.

Harmadrészt pedig “fejezzék be a Macedóniával űzött csúfjátékot, és vegyük rá Görögországot arra, hogy a vétójogával ne éljen, ne blokkolja a macedón csatlakozási folyamat megkezdését” – fogalmazott Szijjártó Péter.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »