Szijjártó: Azerbajdzsán Magyarország barátja

A jelenlegi helyzetben nagy szükség van kiszámítható, megbízható partnerekre, és Azerbajdzsán stabil partnere, szövetségese, barátja Magyarországnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Bakuban, a magyar–azeri üzleti fórum megnyitóján.

Az Orbán Viktor miniszterelnök kétnapos hivatalos azerbajdzsáni látogatása alkalmával tartott üzleti fórumon a tárcavezető kiemelte: 2015 különleges év volt Magyarország, Európa és a világ számára, olyan kihívásokkal szembesültek tavaly, amelyekre nem számítottak, és hogy sikeresek legyenek, miközben megfelelnek a kihívásoknak, kiszámítható partnerekre van szükség.

Szijjártó Péter azt mondta, meg kell változtatni a magyar–azeri gazdasági együttműködés struktúráját, és öt olyan területet azonosítottak, amelyen szorosabbra lehet fűzni a kapcsolatokat. Ezek az információtechnológiai szektor, az infrastruktúrafejlesztés, a vízgazdálkodás, az energetika és a mezőgazdaság – fejtette ki.

Minden feltétel megvan

Mint mondta, a magyar–azeri kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet és barátság, és minden feltétel megvan ahhoz, hogy kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködést alakítsanak ki. Úgy vélekedett, nem lehet figyelmen kívül hagyni a világ változásait, számításba kell venni a világgazdaság és a világpolitika fejleményeit, és mindennek ösztönöznie kell a kétoldalú együttműködést, mert így mindkét ország könnyebben nézhet szembe a kihívásokkal.

A miniszter megjegyezte: a Wizzair hamarosan induló Budapest–Baku közvetlen légi járata segítheti a kétoldalú együttműködés fejlesztését.

Beszéde után Szijjártó Péter újságíróknak elmondta: a magyar–azeri gazdasági együttműködés új dimenzióba lép, ennek a hátterét a magyar kormány biztosítja azáltal, hogy az Eximbanknál kétszázmillió dolláros hitelkeretet hagyott jóvá annak érdekében, hogy a kétoldalú vállalati kapcsolatokat fejleszthessék.

Négy szerződést írtak alá

A fórumon négy vállalatközi megállapodást írtak alá – közölte. Az egyik a mezőgazdaságot érinti, az egyszerű kereskedelem és export helyett magyar vállalatok beruházásokat hajtanak végre Azerbajdzsánban, leginkább az állattenyésztési technológiák területén. Aláírtak megállapodást az úgynevezett okosváros-koncepciókról is, ami azt jelenti, hogy városüzemeltetési technológiákat szállítanak Azerbajdzsánba. Emellett két megállapodást írtak alá az információtechnológiai területen: az Azerbajdzsán által fontolgatott arányos útdíjrendszer bevezetésében magyar vállalatok vehetnek részt, valamint az informatikai rendszerek biztosítása, a közigazgatás és a kereskedelem elektronikus alapokra helyezésével kapcsolatban született egyezmény – fejtette ki. Szijjártó Péter kiemelte: ez a négy megállapodás biztosítja, hogy a kétoldalú kereskedelmi, gazdasági együttműködés idén magasabb értékeket érhet el, mint tavaly, dacára annak, hogy az olajárak alacsony szintje és a helyi valuta leértékelése kifejezetten a külkereskedelmi tevékenység ellen hat Azerbajdzsánban.

A külügyminiszter végül arra is kitért, hogy 44 magyar vállalat 49 üzletembere vesz részt a fórumon, valamint 116 azeri vállalat képviselteti magát az eseményen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »