Szijjártó: A V4 „a legjobbkor van a legjobb állapotban”

Szijjártó: A V4 „a legjobbkor van a legjobb állapotban”

Az európai egység helyreállítását szorgalmazta a lengyel, a cseh és a szlovák külügyminiszter a magyar misszióvezetők értekezletén tartott előadásában hétfőn Budapesten.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter arról beszélt, Közép-Európa elvárja, hogy komolyan vegyék és partnerként tekintsenek rá.

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter úgy látja, az Európai Bizottságnak elfogulatlannak és szavahihetőnek kell lennie, a kompromisszumot és az egységet kell képviselnie, de jelenleg nem ez a jellemző.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter hangsúlyozta: az EU előtt két lehetőség áll, vagy az emberek igényeire reagál, vagy végleg válságba sodródik

Súlyos kihívások

A visegrádi együttműködés (V4) a legszorosabb és leghatékonyabb szövetség Európában – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, a misszióvezetői értekezleten. Szijjártó Péter a visegrádi csoport külügyminisztereinek jelenlétében megnyitott értekezleten kiemelte: a V4 olyan szövetség, amely elég bátor ahhoz, hogy nevén nevezze a dolgokat, hogy a képmutató és politikailag korrekt fogalmazásmód kényszere helyett őszintén beszéljen. A V4 „a legjobbkor van a legjobb állapotban”, hiszen az EU-t jelenleg rengeteg súlyos kihívás éri egyszerre – fogalmazott.

A miniszter a nagykövetek iránt támasztott elvárásként említette, hogy a magyar külpolitika minden állomáshelyén a lehető legszorosabb visegrádi együttműködés jöjjön létre, és törekedjenek arra, hogy idén is minden külgazdasági rekord megdőljön.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »