Szijjártó: a narratívák versenyét Európa már régen elveszítette a világban

Szijjártó: a narratívák versenyét Európa már régen elveszítette a világban

A narratívák versenyét Európa már régen elveszítette az ukrajnai háború és az amiatt kivetett szankciók kapcsán, a világ többi részét nem érdekli, hogy pontosan mi okozza a negatív hatásokat, csak véget akarnak vetni ezeknek – mondta Szijjártó Péter kedden az M1-nek, mielőtt részt vett volna az Ukrajna újjáépítéséről szóló donorkonferencián New Yorkban.

A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ idei közgyűlésének nyitónapjáról jelentkezve emlékeztetett arra, hogy Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciójának keretein belül ezer ösztöndíjas helyet kínált fel menekült ukrán diákok számára, valamint készen áll egy lebombázott iskola és egy orvosi rendelő újjáépítésére is Ukrajnában.

Ezt követően pedig hangsúlyozta: a fegyveres konfliktus és az arra válaszul elrendelt korlátozások már nem csak Európa életét keserítik meg, hanem az egész világét, egyebek mellett az energiahordozók és az élelmiszerek árának emelkedése, a műtrágya hiánya miatt.

Szijjártó Péter közölte, hogy az előző napi európai uniós külügyi tanácsülésen egyesek arról beszéltek, miként kellene elmagyarázni, hogy maga a háború okozza a világ szenvedéseit, s nem az arra adott szankciók.

Hírdetés

De ha valaki beszélget itt az Európán kívüli külügyminiszterekkel, akkor világosan látszik, őket nem érdekli, hogy mi mit mondunk, mi miatt van egészen pontosan az ő szenvedésük, ők azt akarják, hogy ez véget érjen”

– figyelmeztetett.

„Őszintén remélem, hogy az európai országok és maga az Európai Unió is egy idő után végre azokat az intézkedéseket veszi elő, amelyek nem a háború eszkalációjával vagy elhúzódásával fenyegetnek, hanem hozzájárulnak ahhoz, hogy legyen vége a háborúnak” – tette hozzá. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy van egy kommunikációs és politikai buborék, amelyet Európában és Észak-Amerikában hoztak létre, szerinte ez azt sugallja, hogy az egész világ úgy gondolkodik erről a konfliktustól, mint mi, de ez nincs így, a narratívák versenyét a Nyugat már régen elvesztette.

Továbbá kiemelte, hogy az ENSZ e heti közgyűlésén ott lesz a világ szinte minden vezetője, még az egymással ellenséges viszonyban lévő országok képviselői is tudnak találkozni.

„Az ENSZ-nél alkalmasabb, szélesebb platform nincs arra, hogy megbeszéléseket folytassunk a háború lezárása érdekében” – mutatott rá.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »