Szijjártó: A felvidéki magyarság Szlovákia és Magyarország kapcsolatának fontos erőforrása

Szijjártó: A felvidéki magyarság Szlovákia és Magyarország kapcsolatának fontos erőforrása

Szlovákia és Magyarország nagyon nagy mértékben ért egyet az Európai Unió jövőjét érintő kérdésekben, számíthatunk egymásra az Európa jövőjéről zajló vitákban, és beszédes, hogy Szlovákia 13 EP-képviselői közül 10 nem szavazta meg a Magyarországot politikai alapon elítélő Sargentini-jelentést – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ma Pozsonyban Menyhárt Józseffel, a Magyar Közösség Pártja elnökével folytatott tárgyalása utáni sajtótájékoztón Pozsonyban.

 

Szijjártó Péter újra elmondta, hogy Szlovákia és Magyarország kapcsolata történelmi léptékben most a legjobb, ami „természetesen nem volt ingyen”. Mint mondta, mind a magyar mind a szlovák fél részéről nagyon komoly kompromisszumkészségre és nagyon sok személyes erőfeszítésre volt szükség a jelenlegi állapot eléréséhez.

A magyar diplomácia vezetője köszönetet mondott minden szlovákiai EP-képviselőnek, aki kiállt Magyarország mellett a Sargentini-jelentés kapcsán, és köszönetet mondott a szlovák parlament elnökének, Andrej Dankonak is, „aki a közelmúltban élt azzal a kezdeményezéssel, hogy a szlovák parlament fogadjon e l Magyarország szuverenitását megvédeni hivatott határozatot.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kitért a közös projektekre is. Elmondta, hogy a magyar-szlovák határon kilenc új határátkelő nyílik meg 2023-ig. A következő öt évben kilenc új infrastrukturális beruházás kerül átadásra, 2020-ban átadják a forgalomnak az új komáromi hidat.

Hírdetés

Szijjártó beszélt arról is, hogy a tervek szerint halad a két ország közti magasfeszültségű hálózat összekötése, amely nagymértékben hozzájárul mindkét ország energiabiztonságának fejlesztéséhez.

A visegrádi országok fővárosait összekötni hivatott visegrádi gyorsvasút kapcsán elmondta, hogy a fejlesztések előkészítő munkáit is elindította már a magyar fél. Hamarosan létrejön az a négyoldalú munkacsoport, amelynek létrehozásáról a Tátrában állapodtak meg V4-ek miniszterei, és amely a beruházási munkák összehangolásának feladatát látja majd el.

 

mondta.

Körkép.sk

Nyitókép: MTI/Pozsony, 2018. október 17. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a párt pozsonyi székházában 2018. október 17-én. MTI/Krizsán Csaba


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »