Szigorúbban fogják büntetni a vezetés közben mobilozókat

Szigorúbban fogják büntetni a vezetés közben mobilozókat

A kormány szerdai ülésén elfogadta a közúti közlekedésről szóló törvény Belügyminisztérium által benyújtott módosító javaslatát, melynek értelmében szigorúbban fogják tiltani a különféle készülékek használatát vezetés közben, és fokozottabban fognak figyelni a kezdő sofőrökre is.

A módosítás értelmében volán mögött telefonálni továbbra is csak hands-free üzemmódban lehet, vagyis tilos a mobilt kézben tartani. Ezt a szabályt kiterjesztenék más telekommunikációs, audiovizuális vagy ezekhez hasonló készülékekre is. A szabályszegők az eddigi büntetés kétszeresére számíthatnak a jövőben. 

Fontos változás lesz a járdán való parkolásra vonatkozó szabályok módosulása is. Amennyiben a módosítás hatályba lép, tilos lesz a járdán áthajtani, kizárólag az úttesthez tartozó járdákon lehet majd parkolni.

A tárca lehetővé tenné, hogy a fiatalok az eddiginél korábban juthassanak hozzá bizonyos típusú jogosítványokhoz. A C és CE kategóriás jogosítvány 21 helyett 18, a D és DE kategóriás pedig 24 helyett 21 éves kortól lenne megszerezhető. A minisztérium ugyanakkor különféle intézkedésekkel előzné meg a tapasztalatlan sofőrök által okozott baleseteket.

Hírdetés

A javaslat pontosítaná azt az előírást is, melynek értelmében a kerékpárúton és a községek területén bicikliző kerékpárosok fogyaszthatnak minimális mennyiségű alkoholt (0,5 ezrelékig).

Újdonság lenne az is, hogy az autópályákon dugó esetén kötelező lenne átjáró utat biztosítani a mentőknek.  

Míg a segédmotoros rollerrel utazó személyeket eddig a gyalogosok közé sorolták, a jövőben valószínűleg már a nem motoros járművek vezetőjének kategóriájába fognak esni.

A minisztérium a módosító javaslattal egyszerűsítené a gépjárművek nyilvántartásba vételét, illetve átjelentését is. A jövőben a gépjármű-tulajdonosnak már nem kellene bemutatnia a közlekedési felügyelőségnek azokat a járási hivatal által kiadott határozatokat, amelyeket a járási hivatal elektronikus formában korábban elküldött a felügyelőségnek. A rendőrségnek sem kellene ellenőrizni az összes átjelentett gépkocsit.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »