Szigorúan büntetik a tarlóégetést: jogi személyekre akár 50 ezer lejes bírságot is kiszabhatnak

Szigorúan büntetik a tarlóégetést: jogi személyekre akár 50 ezer lejes bírságot is kiszabhatnak

Háromezertől hatezer lejig terjedő pénzbírsággal büntethető az a magánszemély, aki hatósági engedély nélkül felgyújtja a tarlót vagy a száraz növényzetet. Jogi személyek esetében ez az összeg akár az 50.000 lejt is elérheti – tájékoztat az Agerpres az Országos Környezetvédelmi Őrség (GNM) közleményére hivatkozva.
Az Országos Környezetvédelmi Őrség szerint az utóbbi időszakban riasztóan megnőtt az olyan tűzesetek száma, amelyeket a száraz növényzet vagy tarló felgyújtása okozott. Ezért az intézmény felhívást intéz a lakossághoz, hogy ne égessék fel a tarlót, ne gyújtsák meg a száraz leveleket, mert az évnek ezen időszakában különösen nagy a lángok terjedésének veszélye a váratlanul felerősödő szél miatt.

Hírdetés

A GNM emlékeztet, hogy

hatósági engedély nélkül szigorúan tilos a tarló vagy a száraz vegetáció meggyújtása úgy magánszemélyek, mint jogi személyek számára. A tiltás megszegése magánszemélyek esetében 3000-6000 lejes, míg jogi személyek esetében 25.000-50.000 lejes bírságot von maga után.

A közelmúltban egy 71 éves férfi összeégett holttestét találták meg az Olt megyei Bărăşti községhez tartozó mezőn a tűzoltók, akiket vegetációtűzhöz riasztottak. A jelek szerint a férfi maga gyújtotta fel a tarlót, de a tűzből nem tudott kimenekülni és életét vesztette.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »