Szigorú korlátozások mellett végre újraéledhet a turizmus is

Szigorú korlátozások mellett végre újraéledhet a turizmus is

Kötelező szájmaszk és kézfertőtlenítés, valamint egyéni tárlatvezető nélküli látogatás. Röviden így foglalhatjuk össze az elmúlt napokban újra megnyitott múzeumok legfőbb óvintézkedéseit.

Ahogy oly sok minden, úgy múzeumok és galériák is zárva tartottak az elmúlt bő két hónapban. A korlátozások fokozott feloldása mellett május második felében e kulturális-művészeti intézmények is kinyithattak végre.

Elvben a járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésének harmadik fázisa értelmében már május hatodika után megnyithatták kapuikat az említett intézmények. Számos helyen azonban ez az előkészületek, a termek megfelelő, a műtárgyakat kímélő fertőtlenítése miatt későbbre halasztódott.

Az intézkedések alapján a múzeumok és galériák látogatói csakis megfelelő védőeszközben, szájmaszkban, alapos kézfertőtlenítés után léphetnek be a kiállítótermekbe. Az adott intézmény alapterületéhez mérten határozzák meg a fogadható látogatók számát.

A tájékozódás megkönnyítése érdekében a legtöbb múzeumban rövid ismertető szöveget kapnak kézhez a látogatók, esetleg hanganyagok segítik a megfelelő tájékozódást. Mindemellett egyes intézmények rövidebb nyitvatartási időben várják az érdeklődőket.

Az intézményen belül a jelenlegi helyzetben még határozottabban tilos a műtárgyak érintése. S az alapvető higiéniai követelmények mellett a látogatók az élményeikről, benyomásaikról nem írhatnak bejegyzést a múzeum emlékkönyvébe sem.

A szentantali Koháry-Coburg-kastély is bő egyhetes késés után május 19-én nyitotta meg kapuit. Ottjártunkkor a múzeum egyik munkatársa elmondta, hogy

Hírdetés

A szigorú óvintézkedések mellett nem panaszkodtak a látogatottságra, bár az jelenleg jóval elmarad a szokásos május végi adatoktól. Hiányoznak a csoportos kiruccanások, az iskolai kirándulások. A kissé borongós hétköznap délelőttjén folyamatosan érkeznek a látogatók a gyönyörű szentantali vadászkastélyban kialakított múzeumba. A múzeum keddtől péntekig 11 és 15, valamint szombaton 10 és 16 óra között várja a látogatókat.

A Szentantalra látogatóknak továbbá fel kell készülniük arra, hogy az impozáns vadászkastély belső udvarán, valamint a közvetlen környezetében felújítási munkálatok zajlanak. A kastélyt körülvevő 5 hektáros park és 20 hektáros erdő várja a természet szerelmeseit.

A felvidéki múzeumok a honlapjaikon értesítik az érdeklődőket a jelenleg érvényes szabályokról. A komáromi Duna Menti Múzeum keddtől szombatig 9 és 17 óra között fogadja az érdeklődőket. A nyári nyitvatartási rend mellett egyidejűleg maximum öt személy lehet az intézményben. A kormányrendelet értelmében a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum is csupán egyéni, illetve családi látogatókat fogad.

A lévai Barsi Múzeum is a nyári nyitvatartási rend szerint várja a látogatókat. A két hónapon át tartó kényszerű bezárás miatt meghosszabbították időszaki tárlataikat is. Így a nyár közepéig még látható Novák Mezőlaky Margarétának, a múzeum nyugalmazott igazgatóhelyettesének női alsónemű-gyűjteményét bemutató tárlata is.

Az ipolysági Honti Múzeum és a Simonyi Lajos Galéria is kinyitott. Jelenleg korlátozott nyitvatartási időben működik, keddtől csütörtökig 8.15 és 12 óra, illetve 12.30 és 15.30 között várja a látogatókat. A többi napokon zárva tartanak az egy igazgatóság alatt működő ipolysági intézmények. Az intézmény névadójának, Simonyi Lajosnak az emlékszobája is megtekinthető.

A Szlovák Nemzeti Múzeum kötelékébe tartozó betléri Andrássy-kastély szintén látogatható. Keddtől vasárnapig 10 és 16.30 között tart nyitva, az Andrássy-mauzóleum 10 és 17 óra között áll a látogatók rendelkezésére.

Mit már láthattuk, akadnak olyan intézmények is, ahol felújítási munkálatok zajlanak. Ezek közé tartozik az igen népszerű és sokak által látogatott Füleki Vármúzeum is.

Mint ismeretes, jelenleg a várrom egyes részeinek a rekonstrukciója, valamint ásatások is zajlanak. A többi múzeumhoz hasonlóan számos rendezvényt ütemeztek át a füleki intézményben is. Áprilisban elmaradt a Palóc húsvét. Mindez jelentős bevételkieséssel jár – mondta egy korábbi megkeresésünkkor Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum vezetője.

Ahogy látható, bár korlátozott módon és szigorú feltételekhez kötve, de végre ismét megnyitottak múzeumaink.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »