Szigorítottak a vásárhelyi RMDSZ-es frakciófegyelmen

Szigorítottak a vásárhelyi RMDSZ-es frakciófegyelmen

Minden eddiginél szigorúbb működési szabályzatot dolgozott ki és fogadtatott el a marosvásárhelyi RMDSZ-es tanácsosokkal a szövetség helyi szervezete. 

helyi_tanacs_10_b

Az intézkedés célja a június 5-én mandátumot szerzett tíz önkormányzati képviselő munkájának összehangolása és a frakciófegyelem tiszteletben tartása. Az elfogadott szabályzat értelmében búcsúzhat a mandátumától az a politikus, aki a helyi tanácsüléseken három igazolatlan hiányzást gyűjt össze. Attól is megvonja az RMDSZ a bizalmat, aki – áthágva a frakciófegyelmet – félreszavaz.

Minderre azért volt szükség, mert az elmúlt négy évben a párt felső vezetése olyan személyeket is „beejtőernyőzött” a képviselői testületbe, akikről utólag kiderült, hogy hidegen hagyja őket a munka, és sorozatban hónapokig a városháza felé sem dugták az orrukat. Másokkal előfordult, hogy az előzetes egyeztetést figyelmen kívül hagyva, az RMDSZ érdekei ellen szavaztak. Szintén újdonságként hat, hogy ezentúl valamennyi önkormányzati képviselőnek feladatot kell vállalnia az iskolaszékekben és a lakónegyedi körzetekben, ugyanakkor szoros kapcsolatot kell ápolniuk a történelmi magyar egyházakkal, és a törvény által megkövetelt tevékenységi beszámolónál jóval átfogóbb jelentéssel kell előrukkolniuk a választók előtt. A frakciószabály társadalmi munkára is kötelezi a tanácsosokat – a véradástól a civil szervezetek munkájába való aktív beavatkozásig bármivel foglalkozhatnak.

A megújult RMDSZ-frakciót az elkövetkezendőkben az első mandátumát kezdő Csíki Zsolt vezeti, helyettese a szintén újonc Novák Zoltán. Bár alanyi jogon Peti Andrást, a szövetség helyi elnökét illette volna meg a frakcióvezetői tisztség, Peti úgy gondolja, olyanoknak érdemes átadni azt, akik újonnan érkeztek a csapatba, hogy tevékenységükkel bizonyíthassanak. Peti András egyébként februárban, még alpolgármesterként rácáfolt az egy nappal korábban tett kijelentésére, és megszavazta a városmenedzseri állás létrehozására vonatkozó határozattervezetet, megtörve ezzel az RMDSZ-es frakciófegyelmet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »