Szigorítanak a svédek az élősködőügyi törvényükön – de nem vonatkozik mindenkire

A svéd parlament ideiglenesen szigorította az ország menekültügyi törvényét kedden, hogy csökkentsék a menedékkérők számát – írja az Expressen című lap.

A szabályozás értelmében a svéd hatóságok a következő három évben főszabályként csak ideiglenes tartózkodási engedélyeket adhatnak ki a bevándorlóknak, illetve a családegyesítést is korlátozzák számukra. A szabályozás alól viszont kivételt képeznek az EU-tagállamok között kvóták alapján elosztott menedékkérők.

A kormány által előterjesztett javaslatot a 349 tagú svéd törvényhozás 240 képviselője támogatta 45 ellenében. A baloldali kormánypárti képviselők mellett a jobboldali Svéd Demokraták és konzervatívok szavaztak a szigorítás mellett.

A szigorítás július 20-tól lép hatályba, és azokra vonatkozik, akik november 24-e után adták be menedékkérelmüket Svédországban.

"Emberi jogi" szervezetek és a svéd egyház püspökei is élesen bírálták az új menekültügyi szabályozást.

A 9,8 milliós Svédország tavaly 163 ezer bevándorlót fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában. A svéd hatóságoknak komoly nehézséget jelentett a migránsáradat kezelése, és a bevándorlóbűnözés miatt társadalmi feszültségek is keletkeztek.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »