Szigorítaná az alkotmánybírák kiválasztásának feltételeit Danko

Szigorítaná az alkotmánybírák kiválasztásának feltételeit Danko

POZSONY. Az alkotmánybírák kiválasztási feltételeinek szigorítása mellett foglalt állást a TA3 hírtelevízió Politikában (V politike) c. vasárnapi műsorában a kormánykoalíciós Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Andrej Danko házelnök. Robert FIco miniszterelnök ezzel szemben az éjszakai és a hétvégi műszakpótlék kérdésében lehetséges kompromisszumok megkötését helyezte kilátásba.

„Egyetértek, gondolkodjunk el azon, hogy milyen idősnek kellene lennie egy alkotmánybírónak ahhoz, hogy tisztségét gyakorolhassa, illetve, hogy milyen szintű képzettséggel kellene rendelkeznie" – mondta Andrej Danko házelnök, a kormánykoalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, hozzátéve, hogy a parlament vonatkozó határköreinek elvesztését viszont ellenzi.

Szerinte a parlament és Andrej Kiska köztársasági elnök között az alkotmánybírák elmaradt kinevezése okán kibontakozott vita vége rámutatott arra, hogy az alkotmány működőképes és senki sem lépte túl hatásköreit. „Ha az Alkotmánybíróság (ÚS) valamit kimond, még akkor is tiszteletben kell tartani azt, és nem szabad kommentálni, ha az éppenséggel nem is tetszik. Az államfő jogászainak és tanácsadóinak elsősorban bocsánatot kellene kérniük tőle, nem pedig további problémákba belehajszolniuk" – mondta a parlament elnöke.

Danko: Žitňanská előbb áttanulmányozhatná a dolgokat, mielőtt nyilatkozna

Danko házelnök Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter szavaira is reagált, aki szerinte "mielőtt újságíróknak nyilatkozna, előbb áttanulmányozhatná a dolgokat, nehogy vaktában lövöldözzön".

Hírdetés

A nyári koalíciós válságot azzal magyarázta, hogy elege lett bizonyos koalíciós partnerek alibizmusából. „Nagyon sértettek bizonyos lépések, amelyek lehetetlenné tették politikánk megvalósítását" – mondta Danko, aki szerint azóta tisztázták a koalícióban a helyzetet.

A közjogi méltóságok bérének befagyasztását komédiának tartja, miután már panaszok landoltak az Alkotmánybíróság iktatójában, s a társadalmi kár több 10 millió euróra rúg majd, amelyet aztán később vélhetően pótolni kell. „Aztán majd fennáll a kérdés, hogy helyénvaló volt-e ez a hamis politika" – konstatálta Danko. Szerinte igaz, hogy nem megfelelő a közigazgatásban dolgozók javadalmazása, ugyanakkor már terítéken az egyezség, miszerint a jövő év első felében a minisztériumnak ki kell dolgoznia a  közigazgatásban dolgozók javadalmazásának átfogó javaslatát.

Kompromisszumra kész az éjszakai és a hétvégi műszakpótlék kérdésében Fico

A kormányfő a műsorban a pékek figyelmeztetésére reagált, akik szerint a műszakpótlékok révén drágulhat a pékáru.

„Két hónapnyi tárgyalás előtt állunk és kész vagyok a kompromisszumra ott, ahol az elengedhetetlen. Senki sem kívánja ezekkel az intézkedésekkel veszélyeztetni a szlovák gazdaság versenyképességét" – mondta Fico, aki azonban az intézkedés alapelvéből nem kíván engedni. Hozzátette, hogy a szlovákiai embereknek magasabb bérekben kell részesülniük. „A mi feladatunk, hogy 2018-ban nyomást gyakoroljunk a béremelés érdekében,s ez megy is nekünk" – jelentette ki Fico.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »