Szigorítaná a vízumszabályokat az Európai Bizottság

Szigorítaná a vízumszabályokat az Európai Bizottság

Újabb átfogó intézkedéseket jelentett be az Európai Bizottság a nem szabályozott bevándorlás megakadályozása érdekében. A javaslatok szerint szigorítják a vízumszabályokat és hatékonyabban lépnek fel azok ellen, akik a vízum lejártát követően nem hagyják el az EU területét.

Az európai vízumpolitikát 8 éve nem módosították átfogóan. Az Európai Bizottság most szigorítást javasol, az azóta történt változások: a migráció felerősödése és a biztonsági kockázat növekedése miatt.

A többszöri beutazásra jogosító vízumoknál például megakadályoznák, hogy több tagállamban is benyújtsák a kérelmet; míg a vízumdíj 60-ról 80 euróra drágulna, az ügyintézési idő viszont csökkenne.

 – Európa ajtajait nyitva tartjuk a jóhiszemű utazók számára, de bezárjuk őket azok előtt, akik biztonsági kockázatot jelentenek. De a vízumpolitikánk nem önálló politika. Szorosan kapcsolódik az átfogó migrációs és mobilitási politikáinkhoz. A mai reformokkal biztosítani fogjuk, hogy közös vízumpolitikánk hozzájáruljon az EU-n kívüli országokkal folytatott együttműködés javulásához az illegális bevándorlók visszatérítése terén – fogalmazott Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi és migrációs biztosa.

Szigorú szabályok vonatkoznának azokra az országokra, amelyek nem működnek együtt azon személyek visszavételében, akik a vízum lejárta után nem hagyják el az EU területét. A brüsszeli tervek szerint a vízumokkal kapcsolatos nyilvántartásokat összekapcsolják majd a bűnügyi és határregisztrációs adatbázisokkal is, hogy könnyebben ki lehessen szűrni azokat, akik biztonsági kockázatot jelentenek.

– A világon jelenleg 105 olyan ország van, amelynek polgárai kötelesek vízumot kiváltani, hogyha a schengeni térség 26 országába szeretnének utazni. Csak 2016-ban 14 millió ilyen vízumot állítottak ki – számolt be Arató László, a Hír TV brüsszeli tudósítója.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »