Szigorítaná a gyógyszertörvényt az egészségügyi minisztérium

Szigorítaná a gyógyszertörvényt az egészségügyi minisztérium

POZSONY. Bár tavaly januárban már átesett egy módosításon a gyógyszerekről szóló törvény, ám az egészségügyi tárca annak további szigorítását tervezi. Ezt a lépését azzal indokolja, hogy spekulánsok újabb ötleteikkel találják meg a „kiskaput“ a törvényben.

"Egyes gyógyszertárak egymás között viszonylag nagy mennyiségben adtak el gyógyszereket" – erősítette meg a tárca szóvivője, Zuzana Eliášová, hozzátéve, hogy ez az orvosságok külföldre történt újabb szállítása miatt kelti fel az érdeklődést. Az állam szabályozni akarja a gyógyszerek efféle cseréjét.

Az áldatlan helyzetet Ondrej Sukež, a Szlovák Gyógyszerész Kamara (SleK) főnöke is megerősítette. "Egyes olyan szubjektumok egészen sikeres igyekezetét észleltük, amelyek engedélyt szereztek a további gyógyszertárakból származó orvosságok megvásárlásához" – fejtette ki.

Az állam tavaly júliusban és decemberben kapott bejelentéseket a főként gyógyszertárak esetében előforduló trükkökről. Ez ügyben 8 közigazgatási eljárás indult, 4 patikát pedig megbírságoltak. Eliášová szerint azok megsértették a törvényt, amely kimondja: „a gyógyszereket kiadhatják pácienseknek, valamint a nagyforgalmazónak viszonteladhatják vagy csak egyszer más gyógyszertárnak is eladhatják". "Az Állami Gyógyszer-ellenőrző Intézet (ŠÚKL) ellenőrzései folytatását tervezi" – mondta.

A gyógyszerek Szlovákiából való kivitelének feltételei az előző év elején módosultak. Eliášová azt állítja, hogy „a hiányzó gyógyszerekkel kapcsolatos probléma a korábbi helyzettel összehasonlítva már nem létezik". Ha ugyanis a piacról hiányzik egy orvosság, az többnyire az adott gyógyszer forgalmazójával, például a gyártás során felmerülő problémával függ össze.

Hírdetés

A forgalmazó cégek tavaly januártól nem szállíthatnak a határokon túlra olyan gyógyszereket, amelyek árát a közegészségügyi biztosításból fedezik. Arra csak azok gyártójának a beleegyezésével kerülhet sor. Ekképp a forgalmazók és a gyártók is kötelesek gyógyszereket adni a patikáknak. Ha azokat más forgalmazó cégnek akarják átadni, azt csak akkor tehetik meg, ha az orvosságok végül a gyógyszertárakba kerülnek.

Magas pénzbírságokra lehet számítani

A patikáknak is új kötelezettségeik vannak. A receptre kiírt gyógyszereket nem adhatják el bárkinek. Azok csak olyan engedéllyel rendelkező nagyforgalmazóknak adhatók el, akiktől a patika megvette a gyógyszert. A gyógyszertárak szükség esetén egymás között is cserélgethetnek orvosságokat.

A törvény megszegéséért a forgalmazókat akár 1 millió, a patikákat pedig  legfeljebb 100 ezer eurós bírsággal sújthatják.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »