Szigorít az osztrák főváros a delta variáns miatt

Szorosabbra fogja a járványügyi gyeplőt a különutas Bécs, ahol újra szigorítják a maszkhasználatot, ez pedig rányomja a bélyegét a helyi turizmusra.

Az osztrák főváros saját hatáskörben – tartományi rendelettel – a delta vírusvariáns felbukkanása miatt megelőző jelleggel csütörtöktől ismét kiterjesztette a maszkviselési kötelezettséget a zárt térben tartandó kulturális rendezvényhelyszínekre: mozikra, színházakra, koncerttermekre – jelezte lapunknak a hazai turizmus egykori bécsi külképviselet-vezetője.

Kovács Balázs a szomszédos fővárosban élő iparági szakértőként megállapította: nem ez az első eset, hogy Bécs különutas megoldást követ a járványkezelésben.

Sörkert terasza az újranyitás után Bécsben, május 19.-én Óvatos a nyári öröm, mivel már közelít az újabb járvány Fotó: AFP Austria

Felidézte, hogy a törvényadta lehetőséggel élve korábban is már rendeltek el a szövetségi szabályoknál szigorúbb járványügyi intézkedéseket Bécsben. Például míg Ausztriában 12 éves kor alatt az iskolaszünetben nem kell rendszeresen koronavírus-tesztet végezni a különféle helyeken való megjelenéshez, a fővárosban a hatévesnél idősebb gyermekeket a nyári szünetben is teszteltetni kell ahhoz, hogy uszodába, strandra, táborokba mehessenek.

– Emellett a vendéglátóhelyek látogatásának feltétele továbbra is az érvényes, vagyis a hatóság által engedélyezett eljárással kimutatott negatív teszteredmény – mutatott rá a szakértő.

Hírdetés

Mint mondta, nem biztos, hogy Ausztria lakosságának jelenlegi, ötvenszázalékos átoltottsági rátája elég lenne ahhoz, hogy megfékezze az agresszívabb vírusmutáns esetleges fellángolását.

Már július végére egyre több megbetegedés várható: ekkor érkezik haza a külföldön nyaralók első nagyobb turnusa.

– Mivel a fiatalabbak is érintettek, különböző társadalmi csoportokat megszólító kampányokat indítottak. Például kedvelt zenekarokkal és fellépőkkel csábítják őket az „oltóbulikra”, ehhez időpontot sem kell egyeztetni. Ez a program az első visszajelzések alapján jó fogadtatásra talált, lendített az oltakozási kedven – mondta.

Ösztönző kampányokkal, kellemes körülményekkel igyekeznek rávenni a fiatalokat az oltásra Fotó: Havran Zoltán

A szakértő úgy folytatta: ugyancsak bécsi kezdeményezés, hogy a nyári hétvégenként az Öreg-Duna mentén strandolók számára biztosítják az előjegyzés nélküli oltási lehetőséget egy úgynevezett „vakcinahajón”, kellemes körülmények között megkaphassák a koronavírus elleni vakcinát. Más tartományokban pedig oltóbuszok járják a településeket.

Korábban azt is bejelentették: nagyobb szigorral ellenőrzik, hogy a vendéglátóhelyek valóban betartják és betartatják-e a zöld igazolvány, vagy az azzal egyenértékű védettségi igazolások ellenőrzését.

Aki nem tud megfelelő védettségi igazolást felmutatni, az helyszíni tettenérés esetén kilencven euró büntetést fizethet, de ez veszélyokozás esetén közigazgatási eljárás keretében 500 euróra is nőhet, míg az ellenőrzést elmulasztó vendéglátóhely üzemeltetője akár 3600 euróval felelhet. – Az éjszakai bárokban és a szórakozóhelyeken komolyabb ellenőrzéseket terveznek a hatóságok, mert az elmúlt időszakban főleg ebben a körben tártak fel nagyobb számban fertőzési láncokat – fűzte hozzá Kovács Balázs.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »