Szigetvári Viktor: mindenkinek joga van az önrendelkezéshez, Tudose kérjen bocsánatot

Szigetvári Viktor: mindenkinek joga van az önrendelkezéshez, Tudose kérjen bocsánatot

A román kormányfő úgy nyilatkozott, “ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik kitették azt”. Ez az elfogadhatatlan kijelentés a történelem legsötétebb korszakait idézi, mely nem megoldja, hanem tovább élezi a feszültségeket, s új problémákkal sújtja a közép-kelet-európai térséget. – írja Szigetvári Viktor az Együtt országos politikai tanácsának elnöke.

Ez a hozzáállás nem a székelyzászlóról szól, hanem arról, hogy államhatároktól függetlenül mindenkinek joga van az önrendelkezéshez és a szabad identitásválasztáshoz, legyen bár magyar, román vagy bármilyen nemzetiségű.

Hírdetés

A román kormányfőnek azonnal vissza kell vonnia nyilatkozatát, és bocsánatot kell kérnie mindazoktól, akiket szavaival megbántott – véli az elnök.

Mihai Tudose miniszterelnök szerdán egy TV-műsorban mondta a következőket azzal kapcsolatban, hogy a romániai magyar pártok az autonómiáról egyeztettek: „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.” (hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »