Szidta az uralkodót az újságíró, mehet a börtönbe

Öt évre börtönbe zárják és nyolc évre eltiltják a külföldi utazástól azt a szaúd-arábiai újságírót, aki a Twitter mikroblogon közzétett üzeneteiben sértegette az uralkodócsaládot – hívta fel a figyelmet közleményében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet pénteken.

Az al-Bilád, Okaz és as-Sark című lapokban is publikáló Alaa Brindzsit csütörtökön bűnösnek találták a szaúd-arábiai uralkodócsalád megsértésében és rendszerellenes izgatásban. A médiamunkás emellett csorbát ejtett a hadsereg jó hírén, amikor azzal vádolta meg a biztonsági erőket, hogy tüntetőket gyilkoltak meg az ország keleti részén található Avvamíjában. Brindzsit 2014 májusában tartóztatták le.

Terrorista újságíró

Brindzsi „annak a könyörtelenségnek a legújabb áldozata, amellyel Rijád még a békés egyet nem értést is elnyomja” – vélekedett James Lynch, az AI Közel-Kelettel és Észak-Afrikával foglalkozó irodájának igazgatóhelyettese. Az AI közleménye szerint

A szaúdi állami média nem számolt be Brindzsi peréről, amely egy terrorellenes törvényszék előtt zajlott le. Szaúdi tisztségviselők sem kívántak nyilatkozni az esetről. A Bizottság az Újságírók Védelméért (Committee to Protect Journalists, CPJ) nevű független, amerikai nonprofit szervezet szerint Szaúd-Arábia a harmadik legszigorúbb ország a világon a média dolgozóival szemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »