Szezonértékelő II.: Felvidéki magyarok a szlovák élvonalban

Szezonértékelő II.: Felvidéki magyarok a szlovák élvonalban

Sorozatunk második részében a szlovák élvonalbeli bajnokság (Fortuna Liga) felvidéki magyar játékosaival foglalkozunk. A következő összeállításban összegezzük a magyar játékosok és edzők elmúlt szezonját.

A szlovák Fortuna Liga legutóbbi idényében több felvidéki magyar futballista és edző is szerepet kapott. A következő összeállításba áttekintjük a felvidéki magyarok elmúlt szezonját.

A 24 esztendős dunaszerdahelyi középpályás harmadik szezonját töltötte a Szered színeiben. Eddig főként kiváló labdákkal és gólpasszokkal hívta fel magára a figyelmet, de ezúttal gólszerzésben is jeleskedett. A szezon során 28 bajnokin léphetett pályára és ezalatt öt alkalommal volt eredményes, valamint négy gólpasszt is kiosztott. A szezon egyik legszebb gólját éppen ő szerezte, miután jó 70 méteres szóló után talált be a nyitrai kapuba. Nem meglepő tehát, hogy a tavalyi szezonban bronzérmes Nagyszombat szerződtette a fiatal középpályást. Iván Alex az elmúlt szezon legproduktívabb felvidéki játékosa lett öt góllal és négy gólpasszal.

A palásti származású védő az egyik legnagyobb tapasztalattal bíró felvidéki játékos a szlovák élvonalban. A 23 esztendős védő már 85 élvonalbeli bajnokin van túl, korábban a Nyitrát erősítette, de a legutóbbi két idényben a Trencsén védelmének erőssége. A mögöttünk hagyott idényben a palásti védő 24 mérkőzésen lépett pályára. A trencséni együttes ugyan bekerült a felsőházba, ám a rájátszásban nem sikerült kiharcolniuk a nemzetközi szerepelést. A 23 esztendős palásti védőnek hamarosan lejár a szerződése a trencsénieknél, korábban a Puskás Akadémiában is megfordult, de sok lehetőséget nem kapott a bizonyításra. Minden bizonnyal több csapat is a soraiban tudná a rutinos védőt.

A 21 esztendős feketenyéki származású Tumma Gergely első élvonalbeli szezonját teljesítette a felnőttek között a Nagyszombat csapatában. A fiatal tehetség 18 mérkőzésen lépett pályára a Fortuna Ligában, ráadásul egy gólt és egy gólpasszt is jegyzett az idényben. Első élvonalbeli gólját már a harmadik bajnokiján megszerezte. Összességében Tumma Gergely jó szezont zárt, hiszen bemutatkozhatott a szlovák U21-es válogatottban és a bajnokságban a nagyszombati együttessel bronzérmes lett.

A komáromi Mészáros Ádám 27 évesen kapta meg a lehetőséget a szlovák élvonalban, amelyet Léránt Péter biztosított a számára a Nyitránál. Első élvonalbeli szezonjában hét bajnokin léphetett pályára a több sebből vérző Nyitra csapatában, amely végül nem is tudta megtartani élvonalbeli tagságát, ráadásul a következő idényre licenszet sem kapott, így a harmadosztályba kerültek a nyitraiak. A legutóbb Marcelházán futballozó középpályás Léránt Péter távozása után nem sok lehetőséget kapott, így 419 játékpercet töltött a pályán az idei szezonban.

Hírdetés

Másfél éve igazolt Rózsahegyre Almási László, aki felemás szezont tudhat maga mögött. Januárban ugyanis az orosz bajnokságban szereplő csecsenföldi együttes az Akhmat Groznij szerződtette. A klub felfigyelt a hórihorgas remekül fejelő felvidéki támadóra, de végül a kölcsönszerződés lejárta után nem érvényesítették opciós jogukat, így a fiatal támadó visszatért a Rózsahegy csapatához. Almási az előző idényben a Fortuna Liga őszi szezonjában nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott: hat gólt is szerzett, valamint kiosztott három gólpasszt is.

Mindössze három bajnokin lépett pályára az előző idényben a komáromi Mészáros András a Szered színeiben. A fiatal támadót a román másodosztályban vitézkedő erdélyi Csíkszereda szerződtette, ahol végül 25 mérkőzésen négy gólig jutott.

A DAC akadémiájának csallóközi nevelése, Matuš Malý a szezont ugyan nevelőegyesülete, a sárga-kékek színeiben kezdte, ahol 8 bajnokin jutott szóhoz, majd a tavasszal a Szenice kölcsönvette, de sok lehetőséget nem igazán kapott, mindössze egy bajnoki jutott neki, 34 perc erejéig.

Mozgalmas szezont tudhat maga mögött a bodrogközi származású Geri Gergely is. A 44 esztendős szakember az előző idényt a Nyitra csapatában kezdte, de végül távozott a nyitrai együttestől. A Nyitra csapatával remekül kezdték a szezont, sokáig a dobogó közelében is voltak, többek között a Zsolna és a Slovan otthonában is győztek, ennek ellenére szerződése felbontását kérte. Ezt követően közel egy hónapig volt a Diósgyőr vezetőedzője, de nem kapta meg a bizonyítási lehetőséget. Március elején átvette a kiesés ellen küzdő Szered együttesét, és remek tavaszi szezont produkálva az alsóház első helyén végzett a szerediekkel, aminek köszönhetően a nemzetközi porondért is harcba szállhattak a Zsolna ellen. A bodrogközi szakember szerződése lejárta után távozott a szerediektől, az új idényben a Garamszentkereszt vezetőedzője lesz.

Hiába tartotta bent első szezonjában akkor még újoncnak számító Garamszentkereszt csapatát a dunaszerdahelyi sikeredző, Radványi Miklós (aki az elmúlt szezon során 11 mérkőzésen irányította a Garamszentkereszt csapatát), a rutinos edzőt az októberi Slovan elleni vereség után menesztették posztjáról. Ami abból a szempontból nem is volt csoda, hogy csapata 5 mérkőzéses nyeretlenségi szériában volt. Radványi ezt követően a másodosztályban érdekelt Zólyombrézó csapatánál kapott munkát, de a szezon végeztével itt is megköszönték munkáját.

Az elmúlt idényben a komáromi Léránt Péter is két élvonalbeli csapatot is edzhetett. A Szered csapatát 19 mérkőzésen dirigálta az őszi idényben, mégis távozott Szeredről és tavasszal a komoly gondokkal küszködő Nyitra csapatát vette át. A 44 esztendős szakember a nyitrai együttest 7 mérkőzésen irányította és ezalatt csupán egy győzelmet és egy döntetlent tudott felmutatni az öt vereség mellett, így menesztették posztjáról, a Nyitra pedig kiesett az élvonalból.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »