Szezám, zárulj!

JEGYZET – Ha értenék hozzá, beleásnám magam különböző országok jogrendszerének búvárlásába, hadd lám, mennyire pontosan, kiskapumentesen fogalmazzák meg a különböző törvényeiket. 

Na de nem vagyok prókátor, úgyhogy innen-onnan hallottakra kell bíznom magam, habár az ilyen kontár informálódás alapján is világos, hogy a hazai jogrendhez hasonló homályos, a legszélesebb körű csűrcsavarnak utat engedő fogalmazással a mi értékeink szerint civilizáltnak mondott világban sehol nem élnek. (A különböző törzsi társadalmak törvénykezéséről nincsenek érdemben értesüléseim.)

Már többször is méltatlankodtam ebben a témában, bocsánatot is kérek az ismétlésért, de jó volna, ha minimális logikával követni lehetne a jogalkotás labirintusait az egyszerű, törvénykezésben képzetlen agytekervényekkel is. Itt van például ez a nemrég meglebegtetett intézkedés, vagy tán épp törvénytervezet arról, hogy átláthatóvá kellene tenni a közpénzek felhasználását. Merthogy egyre több helyről hallani olyasmit, hogy egyesek megcsapolják a közös forrásokat. Nahát, még egy ilyet! Csak nem lopásra gondolnak a feddhetetlen liliomos lovagok?!

Ha igen, akkor viszont sürgősen keressék fel szemorvosukat, mert jó sok időbe telt, míg észrevették a dézsmálást. A kilátásba helyezett rendelkezés bejelentésekor még elhangzott néhány vaskos kampányszöveg, persze minden szigorúan csak jövő időben, aztán mintha el is feledkeztek volna róla. De ne legyek ilyen rosszmájú, lehet, hogy lázasan dolgoznak a pontos megszövegezésen. Nem tudom, szóba kerül-e majd a pár éve varázsszóként működő uniós pénzek lehívása is, de ez az, amivel egyre több mindent lehet tökéletesen átláthatatlanná tenni: igazi bennfentes bizalmaskodással súgják oda a túl kíváncsiaknak, hogy ez uniós. Mintha kódoltan azt közölnék: ebből csak az arra méltók csenhetnek el kisebb-nagyobb összegeket.

Pontos számokat nem említenek, mert az úgysem tartozik a szerencsétlen adófizetőre. És jól jön ez az uniós fedőnév, mert valóban nem lehet egykönnyen utánajárni. Csak aki tudja a jelszót, annak tárul fel a kincses barlang. Úgyhogy ne várjunk túl sokat a beharangozott átláthatósági törvénytől, mert a jelszó úgysem lesz benne. Számunkra továbbra is marad a régi, jól bejáratott „Szezám, zárulj!”


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »