Szétválik a BKV és a HÉV

Döntött a BKV Zrt. és a HÉV-ágazat szétválásáról szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, így kiválás útján november elsejével létrejön a Budapesti Helyiérdekű Vasút Zrt. (BHÉV). Ugyanakkor módosította a testület a fővárosi hajléktalan rendeletet is. Továbbá arról is döntöttek, hogy száznegyvenmillió forintból felújítják a Pók utcai gyalogos felüljárót.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén döntött a BKV és a HÉV-ágazat szétválásáról. A vagyonmegosztás során a BHÉV működéséhez szükséges eszközök és azok elválaszthatatlan részei, valamint az ezekhez szorosan kapcsolódó vagyontárgyak kerülnek a BHÉV tulajdonába. E szerint a vagyonmegosztási arány: BHÉV 3,1, BKV 96,9 százalék.

A kiválás után a BHÉV saját tőkéje több mint 18 milliárd forint lesz.

A szétválás időpontja november elseje, és az előzetes tervek szerint mintegy 135-145 millió forintba kerül.

Módosították a hajlékrendeletet

A testület módosította a fővárosi hajléktalanrendeletet, mivel a XI. kerületi önkormányzat az eddigieken túl még több olyan közterület kijelölését kérte, ahol tilos a közterületen élni.

A XI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete május 26-án döntött azon helyszínekről, melyek kijelölését kéri a Fővárosi Közgyűléstől. A kerület szerint az elmúlt két évben olyan közterületi helyszínek alakultak ki, amelyeken rendszeresen életvitelszerűen tartózkodnak a hajléktalanok, és azokat közbiztonsági, településképi vagy kulturális szempontok miatt indokolt a rendelet hatálya alá vonni.

Az eddigiek túl tehát tilos az életvitelszerű közterületi tartózkodás a Bikás park, az Etele út melletti park, a Költők parkja, a Nagyszeben tér, a Nevegy utca – Rétkerülő utca találkozásánál lévő park, a Bartók Béla út Sárbogárdi út és Vasút utca közötti szakasza és ezeknek a határvonalától számított 100 méteres távolságon belüli kerületi tulajdonú közterületen. Továbbá az Alsóhegy utca – Karolina út – Villányi út találkozási pontjától számított 100 méteres körtávolságon belüli kerületi tulajdonú közterületen.

A javaslatot 21 igen szavazattal 7 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

140 millióból újítják fel a felüljárót

A Fővárosi Közgyűlés arról is döntött, hogy száznegyvenmillió forintból újíthatják fel a III. kerületi, Pók utcai gyalogos felüljárót.

A felüljáró biztosítja a Szentendrei út és a Szentendrei HÉV feletti gyalogos közlekedést a Római parti lakótelepen élőknek.

Az egyhangúlag elfogadott javaslat szerint a hídszerkezet műszaki állapota jelentősen leromlott, és a híd alatti vasúti és közúti közlekedési forgalom biztonságát veszélyezteti. A hídszerkezetről több esetben is vas-, illetve fémlemezdarabok hullottak.

A vasszerkezeti elemek több helyen elkorrodálódtak, lógnak a HÉV felsővezeték-rendszer fölött, a betonrészek pedig megrepedeztek és válnak le, ami veszélyezteti a vezetékeket és a járműveket, valamint a vasútbiztonságot.

A felújítás során megújul a híd teljes szerkezete. Kijavítják a beton- és vasbeton szerkezetet, megtisztítják és korrózióvédelemmel látják el a fémelemeket.

A munkálatok elvégzéséhez feszültségmentesítés szükséges, ezért a munkálatok tervezett ütemezése a BKV-val egyeztetett időpontban valósulhat majd meg.

Megállapodás jött létre Budapest és Vientián között

A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyta a Budapest és a Laosz Népi Demokratikus Köztársaság, Vientián közötti megállapodást. Eszerint Vientián és Budapest fejleszti együttműködését, szakértőik tudás- és tapasztalatcserét folytatnak a városüzemeltetés és a közműszolgáltatások terén, különös tekintettel a közösségi közlekedés, infrastruktúra, városfejlesztés, szennyvízkezelés, vízellátás és hulladékgazdálkodás fejlesztésére, továbbá a felek a kultúra és turizmus területén is együttműködnek, valamint elősegítik a két főváros közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok elmélyülését.

Az egyetértési megállapodás aláírása illeszkedik a magyar kormány külügyi és külgazdasági stratégiájához: a délkelet-ázsiai régió a magyar külpolitika és a gazdasági együttműködés szempontjából Magyarország számára kiemelt térség – olvasható az elfogadott előterjesztésben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »