Szerződést bonthatnak a csíkcsicsói hídépítővel

Szerződést bonthatnak a csíkcsicsói hídépítővel

Pár napja maradt a csíkcsicsói Olt-hidat építő jászvásári cégnek a munkálat befejezésére, ellenkező esetben a megbízó Hargita megyei önkormányzat felbontja a kivitelezési szerződést. 

csicsoi-olt-hid-bcs1_b

A megyei tanács közleménye szerint felszólították a hídépítőt, hogy próbálja betartani a határidőt, ellenkező esetben szeptember 12-ei hatállyal felbontják a kivitelezési szerződést. Az utolsó figyelmeztetésben az építésvezetők leváltását is kérte a megbízó, illetve azt, hogy biztosítsák a megfelelő gépeket és munkaerőt a munkálatok felgyorsítása érdekében – tudtuk meg.

A hídépítés elhúzódásáról többször beszámoltunk: egy hónapja úgy tűnt, hogy hamarosan végeznek a munkával, azóta a szigetelés és az építmény védőkorlátjai is elkészültek. A közúti forgalom számára viszont továbbra sem nyitották meg, csak gyalogosok, kerékpárosok számára járható, mert hiányzik az aszfaltburkolat.

Mint ismeretes, a korábbi, cserefából készült Olt-híd tartógerendái még 2012 novemberében szakadtak be egy billenőkocsis teherautó súlya alatt, a javítások ellenére szükségessé vált egy új híd építése, amely több mint egymillió lejbe kerül. Az építkezésre 2014 szeptemberében kötötték meg a kivitelezési szerződést, akkor még úgy tűnt, egy évvel később befejezik a munkát, amely azonban többször leállt.

Borboly Csaba megyei tanácselnök Facebook-bejegyzésben kifogásolta, hogy a kivitelező nem a tervezett ütemben halad a munkálatokkal, ezért napi 75,9 lej büntetőkamatot is felszámítottak a cégnek. A közlemény szerint a 123F jelzésű, Csíkcsicsót Oltfaluval és Csibával összekötő megyei úton található híd építésének késése annak is tulajdonítható, hogy a tanács szakemberei többször visszabontattak és újjáépíttettek egyes, nem megfelelőnek talált részeket. Szerződésbontás esetén a tanácsnak közbeszerzést kell kiírnia a hátramaradt munkálatok elvégzésére, ami újabb késést eredményezhet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »