Szerződésben marad a kormány amerikai lobbistája

Szerződésben marad a kormány amerikai lobbistája

Nincs tudomása az Egyesült Államok jogszabályainak (lehetséges – a szerk.) változásáról, ezért nem bont szerződést a kormány a Századvég lobbistájával, Connie Mack-el. Ez a Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszaiból derül ki, a Rogán Antal által vezetett tárcától ugyanis megkérdeztük: Donald Trump „etikai reformcsomagjának” bejelentésének tükrében felmerült-e, hogy a jövőben nem fizetik ki az 1,3 milliárd forint közpénzen megbízott amerikai lobbistát.

Az újonnan megválasztott elnök kedden videóüzenetben jelentette be, hogy ciklusát többek között az országban tevékenykedő lobbisták kiszorításával kezdi. Ennek végrehajtásáról már a múlt héten megkezdődtek az egyeztetések Trump stábjában. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a korábbi képviselők és szenátorok a hivatali idejük végétől számított öt évig nem folytathatnak lobbitevékenységet, más országoknak pedig egyáltalán nem dolgozhatnának.

Látszólag az erről szóló hírekről és a keddi bejelentéséről sem a kormány, sem a Századvég nem akar tudomást venni. A kormányzati think-tank kérdésünkre azt válaszolta, a témában nem áll rendelkezésükre hivatalos információ, illetve jogszabályi változásról nem értesültek. Így érdemben a felvetésére nem tudunk reagálni – tették hozzá.

Rogán Antal minisztériuma pedig leszögezte, a lobbitevékenységgel megbízott magyar-amerikai konzorciummal kötött szerződés 2018-ig érvényes. A Miniszterelnökség 2014-ben adott megbízást a Századvég, a Liberty International és az SLI Group LLC közös konzorciumának, a szerződés később Rogán minisztériumához került át. Utóbbi idén január és jövő március között 612 millió forintot ad támogatásként Macknek. 

Ha az új elnök mégsem száműzné a külföldi lobbistákat, a korábbi floridai republikánus képviselőt, Connie Macket nem biztos, hogy érdemes megtartania a kormánynak: az elnökválasztási kampány alatt több Trump-ellenes kirohanása is volt. Olyanokat írt, hogy „Donald Trump szégyen”, egyúttal képmutatónak és gyávának is nevezte. Igaz, Connie Mack a választás napja óta sokkal enyhébb hangnemre váltott, egy friss Twitter-üzenetében ugyanis már köszönetet mondott az önkéntesek kemény munkájáért és elkötelezettségéért, akik révén Trump elnök lett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »