Szervezett bűnözéssel gyanúsítanak egy fideszes képviselőt, felfüggesztenék Simonka mentelmi jogát

Szervezett bűnözéssel gyanúsítanak egy fideszes képviselőt, felfüggesztenék Simonka mentelmi jogát

A Legfőbb Ügyészség sajtóközleményben jelentette be, hogy indítványozzák Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését. Az indítványt bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt rendelte el Polt Péter legfőbb ügyész.

A gyanú szerint a fideszes politikus EU-s és állami támogatásokból jogtalan vagyoni haszonhoz jusson zöldség-gyümölcs termelői szervezeteken és csoportokon keresztül. A közlemény szerint Simonka tudta, hogy jelentős méretű pályázati pénzek nyílnak meg 2009 végén, és ennek okán olyan személyi kört épített fel, amellyel a döntéshozókat megtévesztette, csoportok egymással összehangoltan szerezzenek meg minél több vissza nem térítendő támogatást.

Simonka és bűntársai felülárazták a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket, ezzel próbáltak minél nagyobb támogatási pénzhez jutni. Az ingatlanokat áron alul vették meg, aztán ezeket minimális fejlesztés után, fiktív értékbecsléssel jelezték az elismerési terveikben. A beszerzett eszközök többsége használtan érkezett hozzájuk, és a valóságban csak a töredékét érték annak, amennyi pénzt ezekre Simonka és társai igényeltek.

Ami ennél is durvább:

Simonka kikötötte, hogy egyes beruházásokon dolgozó cégek a felülárazott vállalkozói díj komoly részét – általában 45%-ot – készpénzben fizessék vissza neki.

Hírdetés

Az eddigi adatok szerint Simonkáék 1,4 milliárd forint vagyoni kárt okoztak. Az alábbiakkal vádolják Simonkát:

  • kétrendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének,
  • kétrendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettének,
  • kétrendbeli vesztegetés elfogadása bűntettének,
  • kétrendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének,
  • kétrendbeli folytatólagosan és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja megállapítására alkalmas.
  • (Index)


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »