Szeretünk hideg vízben úszni? Nem árt óvatosnak lenni

Szeretünk hideg vízben úszni? Nem árt óvatosnak lenni

A hideg vízben való megmártózás vagy úszás a testünknek és a lelkünknek is jót tehet. A veszélyek elkerülése érdekében azonban néhány dolgot be kell tartani.

Az emberek mindig is szerettek úszni egyet a hideg vízben, vagy legalábbis megmártózni benne. Ennek oka valószínűleg az, hogy felfrissítő, élénkítő hatással van a testre, de egyesek szerint egyenesen eufórikus érzés, ha csobbanunk egyet a hideg vízben. Mások pedig azt élvezik leginkább, hogy ilyenkor őszintén és mélyen kapcsolódhatnak a természethez és ahhoz a kis baráti közösséghez, akikkel együtt mártóznak meg egy tóban vagy folyóban – írja a Házipatika.com.

De vajon milyen tudományos bizonyíték van a hideg vizes fürdőzés jótékony egészségügyi hatásaira a szakértők szerint, illetve mit tehetünk, hogy biztonságosan élvezhessük a testhőnknél akár jóval alacsonyabb hőmérsékletű vizeket is? Az alábbiakban ezeket vesszük végig a BBC összeállítása nyomán.

Hírdetés

Bár egyesek szerint a hideg vízben való úszás jótékony hatással lehet a menopauza bizonyos tüneteire, enyhítheti a depressziót és a krónikus fájdalmat, illetve segíthet a gyász feldolgozásában is, a BBC által megkérdezett Mike Tipton professzor inkább óvatosan fogalmaz ezekkel kapcsolatban. A Portsmouth-i Egyetem professzora – aki egyébként már több mint 30 éve kutatja a hideg vízbe merülés egészségügyi hatásait – azt mondja, a potenciális előnyökről számos teória ismert, viszont egyelőre nincs megalapozott tudományos konszenzus ezekkel kapcsolatban.

A 15 fokos, vagy annál hidegebb vízbe való hirtelen belemerülés vagy beugrás nagyon veszélyes lehet. Ez ugyanis stresszválaszt gerjeszt a szervezetben, ami biokémiai és fizikai változások sorát indíthatja be. A hirtelen reakciók közé tartozhat például a légzési vagy keringési zavar, a szabálytalanná váló vérnyomás vagy szívritmus, a legrosszabb esetben pedig akár hirtelen szívmegállás is lehet a csobbanás vége. A kockázatok csökkentése érdekében Tipton professzor azt javasolja, hogy eleve úgy közelítsük meg a hideg vizes fürdőzést, mint bármilyen más veszélyes dolgot: fokozott óvatossággal.

Érdemes olyan csoporttal részt venni ezeken az alkalmakon, akik rendszeresen megmártóznak vagy úsznak a hideg vízben. A tóban vagy folyóban pedig mindig lassan, fokozatosan haladjunk egyre beljebb, tehát ne ugorjunk be azonnal – főleg felhevült testtel ne! Fontos továbbá, hogy rendszeresen ellenőriztessük az egészségi állapotunkat, hogy tisztában legyünk azzal, ha esetlen van bármilyen szív- és érrendszeri problémánk.

Más tudósok pedig a következőket javasolják, ha biztonságosan szeretnénk élvezni a hideg vízben való úszást:


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »