Szerethető kertet terveznek a Nemzeti Múzeum köré

Szerethető kertet terveznek a Nemzeti Múzeum köré

Egy jól használható és szerethető kertet terveznek a Magyar Nemzeti Múzeum köré. A napokban megkezdődött a felújítás előtt álló Múzeumkert vizsgálata. A szakemberek most műszerekkel mérik a fákat, hogy képet kapjanak arról, melyeket kell kivágni, mert veszélyesek lehetnek. Az illetékes tájépítész azt ígéri, a növényeket pótolják majd.

Kalapáccsal vizsgálja meg a fákat az erdőmérnök a Múzeumkertben. Ha a törzs üreges hangot ad, akkor ott valami baj van, mert a fa valószínűleg korhad – erről hosszanti repedések, nehezen gyógyult sebek és szivárgó folyadék árulkodik.

A törzsbe érzékelők kerülnek, majd a kalapácsot felváltja a számítógép. Az érzékelők a hanghullámok terjedését mérik. „A monitoron látható, ahogy a hullámok kirajzolják a fa belsejét. A kék résznél a törzs üreges, vagyis nem tartja meg a fa súlyát, ami nagyobb viharban veszélyes lehet, a fa pedig kidőlhet” – magyarázta a mérést végző szakember.

A Múzeumkert helyreállításának első lépéseként most több mint 150 fát vizsgálnak meg. A projekt vezetője azt mondta: a látogatók védelme érdekében valószínűleg lesznek olyan fák, amelyeket ki kell vágni. „Bizonyos faegyedek, amelyek egyedileg érdekes fák, konkrétan pótlásra kerülnek. Nyilvánvaló, hogy a régi kompozíció vizsgálatával lehet ezt majd pontosan eldönteni, hogy hova mit telepíthetünk. Ez lesz a következő hónapok feladata, hogy amikor összeáll ez az értékkataszter, akkor látjuk, hogy mivel mit tudunk kezdeni. Amit csak lehet, igyekszünk megmenteni” – mondta Alföldy Gábor.

A kertet nemcsak a múzeum látogatói használják. Van, aki csak olvasni ül le itt, és van hogy testnevelésórát tartanak a fák alatt. A tervek szerint 2017 végéig új növények és padok kerülhetnek ide, de lesz az egész kertet lefedő ingyenes internetszolgáltatás is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »