Szeretet, szaktudás, szervezettség – Karitászönkénteseknek tartottak képzést Vácon

Szeretet, szaktudás, szervezettség – Karitászönkénteseknek tartottak képzést Vácon

A Váci Egyházmegyei Karitász október 13-án ismét szociális-karitatív alapképzést szervezett, amelyen több mint harminc önkéntes és az egyházmegyei karitász új munkatársai is részt vettek. A képzés meghívott előadója Megyeri Márta, a budapesti Szent Erzsébet Karitász Központ munkatársa volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A képzés résztvevői már a szakmai nap elején megfogalmazták a karitász leglényegesebb feladatát: „Szeretve segítsünk; de a szeretet megfelelő szervezettség nélkül mit sem ér.”

Megyeri Márta, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében működő Szent Erzsébet Karitász Központ munkatársa előadásában ismertette a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica múltját, megalakulását, szervezeti felépítését, majd a karitászmunka alapvető tevékenységének területeit. A hallgatóság megismerte a szeretetszolgálat alapját jelentő karitászcsoportok működését és felépítését.

A fotókkal, valamint videóillusztrációkkal kísért prezentációból kiderült, hogyan váltakoznak a karitatív-segítő programok az év folyamán, és ezek hogyan találkoznak a rászoruló emberek igényeivel.

Hírdetés

A Szent Erzsébet Karitász Központ munkatársa kiemelte: „Ahhoz, hogy segíthessünk, elengedhetetlen, hogy ne csak a karitászcsoportokon belül alakuljon ki az összetartás, hanem a csoportok egymást is erősítsék és támogassák.”

A délután folyamán a résztvevők kiscsoportos foglalkozások keretében összehasonlíthatták az elméletet a gyakorlati munkával, feladatokat oldottak meg, megoldásokat kerestek meglévő problémákra, foglalkoztak a gyakorlati segítő tevékenységek összehangolásával, csapatmunkában modellezték, hogyan lehet kézműves napokat vagy éppen nyári táborokat egymást segítve szervezni.

Az önkéntes karitászdolgozók alapképzési napja egyúttal arra is lehetőséget adott, hogy a megjelentek az előadásból kiindulva megbeszéljék, hogyan fogják alkalmazni a megszerzett ismeretanyagot saját segítő munkájuk során.

Forrás és fotók: Váci Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »