Szerencsére Magyarország nem kirekesztő, hanem sokszínű! Megnyílt a megújult Német Színház

Szerencsére Magyarország nem kirekesztő, hanem sokszínű! Megnyílt a megújult Német Színház

Megnyílt szerdán Szekszárdon a megújult Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn – DBU), az ünnepélyes évadnyitón az emberi erőforrások minisztere a hazai német kultúra megtartásának fontosságáról beszélt.

Balog Zoltán hangsúlyozta: ma Magyarországon a német nemzetiségi kultúra reneszánszát éli, ami azok számára üzenet, akik emlékeznek az 1945 utáni negyven évre. Az identitást erősíteni kell Magyarországon és Európában egyaránt, és a kormány támogatja ezt – fűzte hozzá.

Hartmut Koschyk, a német szövetségi kormány kisebbségügyi megbízottja köszöntőjében méltatta a kormány és a kisebbségi önkormányzat együttműködését. Szerinte fontos lenne, hogy bemutatkozzanak egymásnak a környező országok német színházai, és a DBU az elmúlt évekbeli sikeres fellépései után nemsokára ismét Németországban vendégszerepelhessen.

Heinek Ottó, a színházat fenntartó Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (MNOÖ) elnöke arról szólt, hogy a színháznak a jövőben is fontos lesz a tájolás, az, hogy minden magyarországi németek lakta területre eljusson. Hartmut Koschyk megjegyezte: Lessing drámai költeménye megmutatja, milyen fontos a monoteista vallások együttélése, Heinek Ottó szerint a darab fontos emberi értéket közvetít, a toleranciát, ezért a mai kornak is sok mondandója van.

A DBU Magyarország egyetlen hivatásos, német nyelven játszó színháza, amely 30 éve működik Szekszárdon. Fő feladatának a német nyelv ápolását és a magyarországi németség kulturális értékeinek megőrzését tekinti, emellett a német kisebbség és a magyar lakosság közötti kulturális párbeszéd fóruma is.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »