Szerencsen megáldották a felújított görögkatolikus templomot

Szerencsen megáldották a felújított görögkatolikus templomot

A közelmúltban fejeződött be a szerencsi Istenszülő elhunyta görögkatolikus templom felújítása. A munkálatok végeztével augusztus 21-én Orosz Atanáz miskolci püspök áldotta meg a megújult épületet.

KÉPGALÉRIA –  Klikk a képre!

A szerencsi parókiát éppen 300 évvel ezelőtt, 1716-ban alapították Rákóczi Julianna engedélyével és pártfogásával. A jelenlegi templom építése a 18. század második felében kezdődött. A templom címünnepére, az Istenszülő elszenderedésére utalt ünnepi beszédében a megyéspüspök is: „Boldogan ünnepeljük a mennybe fölvett Istenszülőt, aki három évszázadon át oltalmazta az ittenieket. Viharos évtizedekben, életveszélyben megvédte őket a testi-lelki pusztulástól. Ő volt mintapéldánk, hiszen a célba ért, Szent Fia által megdicsőített örök életet képviseli. Így érdemes élni-halni, ahogyan ő élt és hunyt el.”

A híveket további kitartásra buzdította a főpásztor, hogy az ősök által alapított templom további századokon át legyen tele élettel. „Az apostol tanítása alapján nekünk kell az örömben minden nehézség ellenére is megmaradni és növekedni, mint ahogyan a »hitben szilárdan állók«-hoz illik. Hitünket nem elég csak hagyományőrzésként felfogni. Gyarapítani, nevelni kell” – zárta beszédét Orosz Atanáz püspök.

Az időszerűvé vált felújítási munkákat Szerencs városa, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Miskolci Egyházmegye is támogatták. Tavaly a templomhajón cserélték le a héjazatot, ami műemlékpala fedést kapott. Idén pedig a tornyot sikerült rézfedéssel ellátni, és elkészült a festés is. „Most már olyan képet mutat Isten háza, amilyet szeretnénk, és ami méltó a templomhoz” – fogalmazott Csejoszki Szabolcs parókus.

A torony korábbi felújítása során megtalált, 1855-ben elhelyezett, az akkori segédlelkész utódoknak szánt üzenete mellé most újabb időkapszula került. A jövő nemzedékeinek Orosz Atanáz püspök, Csejoszki Szabolcs parókus és Koncz Ferenc, Szerencs város polgármestere is elhelyezett egy-egy üzenetet. A főpásztor többek között a következőket írta üzenetében: „Az irgalmasság évében Isten irgalmában bízva ajánljuk oda ezt a templomot és hazánk többi keresztény templomát a Gondviselőnek és az Oltalmazó Istenszülőnek. Őszintén reméljük, hogy a következő nemzedék tagjai is eljárnak majd ebbe a templomba, és lesz, aki szükség esetén belül is fel tudja majd újítani azt.”

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »