Szerdán veszi át Theresa May a miniszterelnöki tisztséget

Szerdán veszi át Theresa May brit belügyminiszter a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól. Cameron hétfőn bejelentette, hogy szerdán hivatalosan tájékoztatja távozásáról II. Erzsébet királynőt, és aznap estétől Theresa May lesz az új kormányfő.

Mint ismeretes, hétfőn visszalépett a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási kampányának egyik jelöltje, Andrea Leadsom energiaipari államtitkár. Döntése azt jelenti, hogy Theresa May belügyminiszter lett az egyetlen jelölt a párt vezetői tisztségére és a miniszterelnöki posztra.

Andrea Leadsom korábban közölte, hogy nem kíván részt venni a vezetőválasztási folyamat következő szakaszában – amelyben a párttagok választottak volna kettőjük közül új vezetőt –, és Theresa May „azonnali” miniszterelnöki kinevezését támogatja. Kijelentette: a jelenlegi „kritikus időszakban nagyon nem lenne kívánatos” a kilenc hétig tartó választási kampány. Ezzel arra utalt, hogy az eredeti tervek alapján szeptember 9-éig tartott volna a kampány, amelynek végén a 150 ezer regisztrált párttag választotta volna meg a Konzervatív Párt új vezetőjét. Andrea Leadsom „ideális jelöltnek” nevezte Theresa Mayt, és sok sikert kívánt neki.

Hatalmas felháborodás, nyilvános bocsánatkérés

Leadsom a hétvégén kénytelen volt nyilvánosan elnézést kérni Theresa Maytől, miután a The Times című konzervatív napilapnak nyilatkozva azt mondta: neki mint háromgyermekes anyának szorosabb érdekei fűződnek Nagy-Britannia jövőjéhez, mint Theresa Maynek, akinek nincs gyermeke.

A nyilatkozat óriási felháborodást keltett, mivel közismert, hogy a May házaspárnak egészségi okokból nem születhettek gyermekei.

Andrea Leadsom először szavai kiforgatásával vádolta a The Timest, „útszéli újságírásnak” minősítve az interjú közlési módját, de amikor szembesítették a hangfelvétellel, megkövette Theresa Mayt, bár hétfői nyilatkozatában nem tett utalást arra, hogy az esetnek köze volt-e visszalépéséhez.

Az előző miniszterelnök, David Cameron a június 23-án tartott, európai uniós tagságról szóló népszavazás másnapján jelentette be távozását, mivel ő maga a közös térségben maradásért kampányolt. A népszavazáson a brit állampolgárok 52-48 százalékos arányban a kilépés mellett voksoltak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »