Szerbiában már korlátozzák az alapvető élelmiszerek árát a magas infláció miatt

Szerbiában már korlátozzák az alapvető élelmiszerek árát a magas infláció miatt

Korlátozta az alapvető élelmiszerek árát a szerb kormány a következő két hónapra, hogy visszaszorítsa az inflációt – közölte a kormány sajtószolgálata kedden.

Az MTI azt írja,

Hírdetés

a szerb kormány a kristálycukor, a tej, a napraforgóolaj, a liszt, valamint a sertéshús árának emelését tiltotta meg, és előírta, hogy ezeknek az élelmiszereknek az ára nem haladhatja meg a november 15-i szintet.

Októberben 6,6 százalékos volt az infláció Szerbiában, ami jelentősen meghaladja a központi bank által előirányzott három százalékot, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni. A kormány határozata szerint a gyártók a következő két hónapban sem szállíthatnak az átlagosnál kevesebb árut a boltokba. Az intézkedések megszegéséért magas pénzbírság, illetve a kereskedelmi tevékenységtől történő eltiltás jár.

Mint ismert, Magyarországon kilenc éve nem látott magasságokban van az infláció mértéke: októberben 6,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest. Az élelmiszerek ára átlagosan 5,2 százalékkal lett magasabb.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »