Szerbia felől erősödik a migrációs nyomás

A horvát szakaszon egyetlen illegális migránst sem fogtak el a hatóságok, Szerbia felől azonban egyre erősödik a nyomás – olvasható a Magyar Hírlap csütörtöki összeállításában.

Tavaly október közepe, a magyar-horvát zöldhatár lezárása óta azon a szakaszon megszűnt az illegális migránsok beáramlása, ezért ott egyetlen személyt sem fogtak el tiltott határátlépés miatt – közölte a lappal az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A szerb szakaszon azonban az elmúlt hetekben naponta hatvan-hetven főt állítottak elő a hatóságok, az eddigi csúcs 237 fő volt február 21-én.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a lappal azt tudatta, hogy tavaly október közepétől február 23-ig 2667 menedékjog iránti kérelmet regisztráltak.

Közülük hatvanhét kérelmező részesült a nemzetközi védelem valamely formájában, azaz kapott menekült-, oltalmazott- vagy befogadott státust, kétszázkilencven esetben a külföldi eltűnése vagy kérelmének visszavonása miatt megszüntető, 375 esetben pedig elutasító döntés született.

A többi ügyben még folyamatban van az eljárás.

A BÁH szerint jelentősen megnőtt a menedékkérők száma a hozzájuk tartozó befogadóállomásokon: Vámosszabadiban, Bicskén és Nagyfán legutóbb 1159-en, míg az őrzött központokban, így Nyírbátorban, Békéscsabán és Kiskunhalason 444-en voltak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »