Szerb, ukrán, bosnyák és macedón feketemunkásból van a legtöbb az országban

Szerb, ukrán, bosnyák és macedón feketemunkásból van a legtöbb az országban

Szlovákiában egyre több a nem uniós országból érkező feketemunkás, már az illegálisan foglalkoztatottak harmadát teszik ki, a többségük szerb.

A munkaügyi tárca a feketemunkával kapcsolatos szabályok újabb szigorítását tervezi. „Az ellenőreink tavaly 1226 olyan munkáltatót füleltek le, akik bejelentés nélkül foglalkoztattak  alkalmazottakat, a feketemunkások száma elérte a 3384-et, ami 460-nal több az egy évvel korábbinál” – nyilatkozta Karol Habina, a Nemzeti Munkaügyi Felügyelet (NIP) vezérigazgatója. Szerinte a legtöbb munkáltató a Szociális Biztosítóba felejtette el bejelenteni a dolgozóit. „Különösen aggasztó, hogy egyre több a nem uniós országból származó feketemunkás. Tavaly már minden harmadik illegális munkavállaló közülük került ki, vagyis a számuk nagyjából 1170 körül mozgott. A feketemunkások között a szerbek, az ukránok, a bosnyákok és a macedónok vezetnek. A Szerbiából érkező illegális munkavállalók száma tavaly már 800 felé közelített” – tette hozzá Ján Richter munkaügyi miniszter.

„A legtöbb feketemunkást a kisebb, legfeljebb tíz alkalmazottal dolgozó munkáltatóknál füleltük le. Az ágazatok szempontjából az építőipar és a szolgáltatások a legproblémásabbak, míg regionális lebontásban Nyitra megye vezet, ahol tavaly 810 feketemunkást füleltünk le. A sorban Pozsony (525) és Nagyszombat megye (475) következik” – mondta Habina.

Hírdetés

A feketemunka visszafogása érdekében a munkaügyi tárca idén újabb szigorításokat tervez. „Elsősorban a nem uniós tagországokból származó feketemunkások számának a látványos csökkentését szeretnénk elérni” – nyilatkozta Ján Richter. Erről a munkáltatókkal is szeretne egyeztetni, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjanak.

A munkáltatóknak egyébként már a jövő hónaptól több lehetőségük lesz a nem uniós tagországokból érkezők legális foglalkoztatására. „Májustól gyorsabban válthatják ki a munkavállalói engedélyt azokban a járásokban, amelyekben a munkanélküliek aránya 5 százalék alatt van” – tette hozzá Marián Valentovič, a Munka- Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) vezérigazgatója. Szerinte június végéig közzéteszik azon hiányszakmák listáját is, amelyekre külföldi munkavállalókat vehetnek fel. Egy-egy cégen belül azonban a jövőben is legfeljebb 30 százalékos lehet a nem uniós tagországokból származó munkavállalók aránya. (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »