Szeptemberre elérte a 12,4 milliárd hrivnyát az ukrán lakosság rezsitartozása

Az ukrán lakosság rezsitartozása (a Krímet, valamint a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletek egyes területeit nem beleszámítva) júliushoz viszonyítva augusztusban csökkent, a nyár utolsó hónapjának a végére 12,4 milliárd hrivnyát tett ki – derül ki az Állami Statisztikai hivatal adataiból.

A lakosság a tartozása a központi fűtésért és a meleg vízért augusztus végére 4,8 milliárd hrivnyát tett ki, a villamoenergiaért 2,9 milliárd hrivnyával, a lakóházak, lakószerkezetek és a házak szomszédságában lévő területek fenntartásáért 1,8 milliárd hrivnyával tartoznak. A háztartási hulladék elszállításáért 0,4 milliárd hrivnyatartozást halmozott fel a lakosság.  Ezzel egyidejűleg a szubvenció mérete 2016 január-augusztus folyamán azoknak a vállalatoknak, akik a háztartásokat földgázzal látják el, jelentősen, 1 milliárd hrivnyával meghaladták az elhasznált szolgáltatások mértékét. 2016 júliusára a lakosság rezsitartozása 12,5 milliárd hrivnyát tett ki – írja a Golos.ua.

A kommunális szolgáltatásokért a legnagyobb arányban Csernyivci és Harkiv megye lakosai számoltak el (128 % és 121,1%), a legalacsonyabb mértékben pedig a Kárpátaljaiak.(15,8%).

A kommunális szolgáltatásokért történő átlagos felszámolások a villamosenergiát is figyelembe véve (150 kwt/óra-ból kiindulva) egy személyre átlagosan 482,5 hrivnyát tettek ki. Augusztusban a lakosság  1,5 milliárd hrivnya elhasznált villamos energiát fizetett ki, 95, 5 százalékát az erre az időpontra elhasznált villamos energiának. Ukrajna Miniszteri Kabinetének 2003. június 27-ei 976-os határozatának értelmében, amely a kommunális tartozások szerkezeti átalakításáról szólt, 2016 január-augusztusának folyamán 25,3 ezer szerződést kötöttek a lakossági kommunális tartozások szerkezeti átalakítása céljából, összesen 114,1 millió hrivnya értékben. Ezeknek a hosszú távú szerződéseknek köszönhetően 66,8 millió hrivnyát fizetett be a lakosság .

Emlékeztetőül, a „Nyilvános elemzés” szakértőinek információi alapján 2014-2016 során Ukrajnában a földgáz  a lakosság számára 590%-al drágult , a fűtés 250%-al , a meleg vízszolgáltatás 212%-al . Ezen felül pedig a villamos energia 140%-al drágult meg .

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: rezsi, közüzemi szolgáltatások, Ukrajna, adósság, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »