Szeptemberben csökkentek a devizatartalékok

Szeptemberben 23,660 milliárd euróra csökkentek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizatartalékai – derül ki a jegybank honlapján pénteken megjelent legfrissebb adatokból.

A  márciusi 4,164 milliárd eurós drasztikus csökkenés óta -, amiből 2,9 milliárdot a lakossági devizahitelek forintosításához kapcsolódó swapügyletekkel, 1,2 milliárdot pedig devizakötvény lejáratokkal magyarázott az MNB – minden hónapban apadtak a nemzetközi tartalékok. A szeptemberi csökkenés mértéke meghaladta az előző két hónapban mértet.

Az év első kilenc hónapjában 6,662 milliárd euróval csökkentek a tartalékok, a tavalyi egész éves 4,256 milliárdos zsugorodás után.

Az MNB 2014 óta a külső sérülékenység megítélésének javítása érdekében számos lépést tett, amelyekből eleve következett a devizatartalék szintjének csökkenése.

A jegybank meghirdetett stratégiája szerint  addig engedi csökkenni a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg  a befektetők és a jegybank által is kiemelten követett Guidotti-szabály szerint az még érdemben meghaladja az éven belüli lejáratú külső adósság mértékét, ami az idei év közepére 20 milliárd euró alá csökkent.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »